- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.12.2015, 12:32)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statul vrea să împrumute în ianuarie 4,56 miliarde de lei şi iese pe piaţă în prima zi lucrătoare din 2016
Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în ianuarie 4,56 miliarde de lei, în creştere cu 27,5% faţă de nivelul de 3,58 miliarde lei din prima lună a acestui an, prima ieşire pe piaţa financiară internă a statului fiind programată pentru data de 4 ianuarie.
Urmărește
365 afișări
Statul vrea să împrumute în ianuarie 4,56 mld. lei şi iese pe piaţă în prima zi lucrătoare din 2016 (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)
Pe lângă suma de 4,2 miliarde de lei prevăzută în prospectul de împrumut pentru licitaţiile principale, Trezoreria vrea să atragă şi suma de 360 de milioane lei în cadrul licitaţiilor suplimentare, în care condiţiile de vânzare ale obligaţiunilor sunt cele stabilite în cadrul sesiunilor de referinţă.
Prima licitaţie de anul următor este programată pentru 4 ianuarie, când Finanţele vor să atragă 600 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni scadente în ianuarie 2018. Sesiunea suplimentară pentru această licitaţie este programată în ziua următoare şi vizează suma de 90 milioane lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit prospectului de împrumut publicat de Finanţe, statul vrea să vândă în ianuarie certificate de trezorerie în valoare de 1,8 miliarde lei, urmând ca planul de finanţare să fie completat prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi iniţiale între 3 şi 15 ani.
"Ministerul Finanţelor vrea sa vândă titluri de stat de 4,6 miliarde lei în ianuarie faţă de un volum brut de emisiuni de 3,2 miliarde lei pe lună, în medie, în 2015. Titluri de 7 miliarde de lei vor ajunge la maturitate, dar la sfârşitul lunii ianuarie 2016. Totuşi, surplusul amplu de lichiditate, pe fondul accelerării cheltuielilor bugetare din ultimele două luni din 2015, ar trebui să ofere o rezervă destul de mare pentru a acomoda cel mai mare volum brut de emisiuni după februarie 2015", scriu economiştii ING Bank România într-o notă către analişti şi investitori.
Ministerul Finanţelor a atras în decembrie de pe piaţa internă 2,75 miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, iar totalul pentru acest an a urcat la 38,6 miliarde lei, cu 16% mai puţin faţă de anul anterior, când a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde lei şi 928,7 miliarde euro).
Pe ansamblul lunii decembrie, Ministerul Finanţelor a avut programate împrumuturi de pe piaţa internă de 3,03 miliarde lei, după ce în primele 11 luni ale anului MFP a împrumutat de pe piaţa internă 35,9 miliarde lei.
La totalul pentru acest an atras de pe piaţa internă se adaugă şi fondurile de 2 miliarde euro obţinute de stat la finele lunii octombrie de pe pieţele externe, prin vânzarea de obligaţiuni în cadrul a două emisiuni. Statul a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 milioane euro.
Ministerul Finanţelor a anunţat la începutul acestui an că vrea să împrumute în 2015 până la 40 miliarde lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, fonduri care urmau să fie suplimentate cu maximum 3 miliarde euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale. În cea mai mare parte, aceste fonduri au fost necesare pentru a acoperi scadenţe planificate de 28,1 miliarde lei, din care 24,2 miliarde lei pentru împrumuturile în lei şi 3,9 miliarde lei pentru cele în valută.
Anul trecut, statul a împrumutat de pe piaţa internă 41,9 miliarde lei, dar şi 928,7 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat în euro. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE