- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statul vrea să recheme companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă
Statul vrea să recheme în proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez, care s-au retras la finele anului 2010 - începutul anului 2011, potrivit secretarului de stat din Ministerul Economiei Rodin Traicu.
Statul vrea să recheme în proiectul reactoarelor 3 şi 4 companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Până la sfârşitul anului vom avea răspundul acestor companii şi forma proiectului", a afirmat Traicu la un seminar pe teme energetice.
Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian) au renunţat la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.
În prezent, din compania care a fost creată pentru finanţarea lucrărilor în cele două reactoare mai fac parte Enel (Italia) şi ArcelorMittal România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Secretarul de stat a precizat că statul este dispus să aducă din nou cele patru companii în proiect "în orice formă, în orice procente".
Traicu a adăugat că statul român este încrezător că va reuşi să coopeteze cele patru companii în proiect întrucât România va fi un exportator de energie în regiune.
Totodată, Enel şi ArcelorMittal au promis Guvernului că vor rămâne în acest prooect pentru ce puţin încă un an, a mai spus Traicu.
Proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010. După retragerea din proiect a celor patru companii, lucrările au stagnat, întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO