Reprezentanţii BCE s-au arătat, la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai statelor Uniunii Europene, optimişti privind perspectivele de scădere ale inflaţiei din zona euro, pe fondul deprecierii preţurilor barilului de petrol cu circa 50 de dolari faţă de nivelul de peste 147 dolari pe baril din iulie, când rata medie anualizată a creşterii preţurilor a urcat peste 4%.
Preţul petrolului a coborât în această săptămână sub 100 dolari pe baril, pentru prima oară din luna aprilie.
Posibilitatea ca inflaţia din zona euro să scadă sub ţinta BCE de 2% înainte de 2010 depinde de menţinerea trendului actual pe piaţa petrolului şi evitarea unei spirale inflaţioniste ca urmare a creşterii necontrolate a salariilor.
"A miza pe creşteri salariale în această situaţie ar fi catastrofal", a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.
Comentariile BCE se încadrează în aşteptările pieţelor financiare, unde specialiştii anticipează că următoarea măsură importantă a instituţiei va fi reducerea dobânzii de politică monetară de la nivelul actual, de 4,25%, maximul ultimilor şapte ani.
Vicepreşedintele BCE, Lucas Papademos, a arătat, la rândul său, că petrolul mai ieftin va reduce inflaţia, însă pieţele de mărfuri rămân volatile, iar banca centrală trebuie să acţioneze conform perspectivelor pe termen mediu.