- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sterling respinge raportul comisiei de anchetă
Compania Sterling a transmis, luni, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, o scrisoare în care contestă concluzile raportului Comisiei de Industrii şi Servicii, punct de vedere comunicat, anterior, preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi liderilor partidelor parlamentare.
Sterling respinge raportul comisiei de anchetă
Subcomisia parlamentară de anchetă privind acordul petrolier încheiat cu Sterling a aprobat, la 25 iunie, raportul în acest caz, document care stabileşte că actul adiţional numărul 11 a fost întocmit în condiţii ilegale, că ANRM nu a avut un mandat din partea Guvernului, că nota de fundamentare a hotărârii de guvern care a legalizat acest act adiţional a fost întocmită cu date şi informaţii nereale şi că atât compania Sterling cât şi ANRM nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractele adiţionale anterioare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Raportul stabileşte un termen de 60 de zile de la aprobarea acestuia de către plen pentru ca Guvernul să decidă dacă reziliază sau renegociază contractul cu compania. Documentul va fi discutat, la 27 iulie, într-o sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor.
Concluziile raportului sunt contestate de compania Sterling.
"Cu acest prilej (în scrisoarea transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, n.r.), Sterling a subliniat că raportul Comisiei de Industrii şi Servicii este absolut lipsit de acurateţe. Totodată, Sterling şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că special creata Comisie de Anchetă nu şi-a îndeplinit mandatul pe care l-a avut. Adică nu a desfăşurat o investigaţie amănunţită şi echitabilă, cu audieri care să includă persoanele cheie, direct implicate în evoluţia acestui acord, încă din 1992, când acesta a fost încheiat", se arată într-un comunicat al companiei.
În scrisoare, vicepreşedintele Sterling, Stephen Birrell, a arătat că i-a transmis Robertei Anastase, la 9 iulie, documente care prezentau principalele contraargumente cu privire la concluziile raportului.
"Aceleaşi documente au fost transmise, la 6 iulie 2009, preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi tuturor liderilor partidelor parlamentare, indicând erorile majore şi acuzaţiile ce ni s-au adus prin Raport. Suntem foarte îngrijoraţi că recomandările din Raport se bazează pe o serie de concluzii false şi incorecte. Prin urmare, validitatea unor recomandări este discutabilă", a spus Birell.
El a rugat-o pe Roberta Anastase să pună la dispoziţia tuturor membrilor Camerei Deputaţilor o copie a contraargumentelor depuse de Sterling, înainte de sesiunea extraordinară.
Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie, că României îi revine aproape 80% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră. Ulterior a început o dezbatere privind un acord cu Sterling, generat de o hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către compania canadiană.
Hotărârea Guvernlui Tăriceanu din 12 noiembrie este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul dezbaterii este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre.
Preşedintele Băsescu a cerut Guvernului, în februarie, să clarifice disputa legată de Sterling. Băsescu a declarat că serviciile româneşti de informaţii nu au ştiut despre contractul cu Sterling "pentru că erau relaţii în interiorul instituţiilor de vârf ale statului acolo".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO