"În România, PIB-ul creşte pe bază de consum. Poate vom vedea şi în structură o modificare", a spus Dijmărescu, la un seminar pe tema instrumentelor derivate organizat de ING Bank şi Finmedia.
El a arătat că în ultima perioadă s-au realizat cumpărări masive de euro, care au continuat şi în ultimele două şedinţe ale pieţei valutare. Dijmărescu a amintit că la final de an intrările de valută din partea muncitorilor care lucrează în străinătate vor fi semnificative ceea ce ar putea ajuta la o revenire a leului.
În condiţiile volatilităţii tot mai ridicate, Dijmărescu consideră că instrumentele de acoperire a riscului ar trebui mult mai utilizate.
Potrivit statisticii BNR, toate tranzacţiile cu instrumente derivate realizate în ultimele două luni echivalează cu "o zi consistentă de tranzacţionare pe piaţa valutară la vedere".
"Volumul redus este o dovadă peremtorie că suntem o piaţă subdezoltată. Nu poate să mă mulţumească, deşi astfel de operaţiuni comportă şi riscuri", a spus Dijmărescu.
Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează un curs de schimb de 3,31 lei/euro, de 3,3 lei/euro în 2008, pentru ca în 2009 rata să ajungă la 3,25 lei/euro, se arată în varianta finală a prognozei de toamnă.