Stiglitz: Economiile avansate riscă o boală de tip japonez, din cauza politicii BCE privind inflaţia

Statele Unite nu dau semne că revin la trendul de creştere anterior crizei, iar economiile avansate riscă "o boală de tip japonez", din cauza politicii BCE în domeniul inflaţiei, a avertizat miercuri Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia şi laureat al premiului Nobel.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Stiglitz: Economiile avansate riscă o boală de tip japonez, din cauza politicii BCE privind inflaţia

Joseph Stiglitz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Japonia este deseori invocată ca exemplu pentru efectele negative ale deflaţiei. După 15 ani de scădere continuă a preţurilor şi stagnare a economiei, ţara a avut nevoie de reformele agresive, controversate, pentru a reveni pe creştere economică.

Ritmul de creştere al economiei americane este cu 15% sub potenţialul real şi există slabe perspective de accelerare în viitorul apropiat", a afirmat Stiglitz într-un discurs la Johannesburg, transmite Bloomberg.

Rezerva Federală (Fed) americană a declanşat în 2008 o campanie fără precedent de stimulare a economiei, în urma crizei financiare.

Potrivit planului de buget prezentat marţi de administraţia Obama, economia SUA va avansa în acest an cu 3,1%, faţă de 1,9% în 2013, iar şomajul va fi de 6,9%.

Perspectivele Europei sunt mai slabe, iar Spania şi Grecia riscă depresiune, cu consecinţe uriaşe asupra potenţialului viitor de creştere, a spus Stiglitz, adăugând că economia regiunii este probabil să aibă în continuare o evoluţie slabă în anii viitori.

Stiglitz a criticat politica de ţintire a inflaţiei aplicată de Banca Centrală Europeană (BCE), considerând că nu este adecvată într-un mediu cu cerere scăzută şi şomaj în creştere.

BCE are ca ţintă un nivel al inflaţiei de aproape 2%.

Ţintirea inflaţiei este tot mai discreditată, în urma crizei din 2008, a spus economistul, explicând că această politică distrage atenţia de la lucruri mai importante.

Stiglitz, în vârstă de 71 de ani, a fost preşedinte al Comitetului consilierilor economici ai administraţiei Clinton, iar ulterior economist şef la Banca Mondială. El a fost un susţinător puternic al măsurilor monetare fără precedent ale Fed.

În 2001, Stiglitz a primit premiul Nobel pentru economie, împreună cu George Akerlof, profesor la Universitatea California, şi A. Michael Spence, profesor la Universitatea din New York.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici