Stocurile de gaze naturale din Europa sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

Stocurile europene de gaze naturale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani înainte de sezonul de iarnă, exacerbând riscul unor creşteri suplimentare ale preţurilor, aflate la niveluri deja ridicate, scrie Reuters.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Stocurile de gaze naturale din Europa sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

Stocurile de gaze naturale din Europa sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

În ţările europene şi Marea Britanie, depozitele sunt în prezent la o capacitate de 72% pline, comparativ cu 94% anul trecut şi 85% în medie în ultimii 10 ani, pe baza celor mai recente date ale Gas Infrastructure Europe.

Stocurile de gaze sunt utilizate drept tampon în momente de cerere ridicată şi aprovizionare scăzută. Nivelurile scăzute observate acum sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieţei.

„Prognozaţi că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom intra în sezonul de iarnă", a spus Russell Hardy, director executiv al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de energie regenerabilă şi de cererea puternică de energie, a declarat, pentru Reuters, James Huckstepp, analist la S&P Global Platts.

„Cererea de energie şi gaze a fost, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce îndepărtează LNG de Europa. Acest lucru s-a combinat cu o criză globală a aprovizionării şi cu injecţii limitate în această vară, ducând la stocuri scăzute la un nivel record", a adăugat el.

Situaţia a dus la creşterea preţurilor de referinţă ale gazelor în Marea Britanie şi la hub-ul olandez TTF - piaţa cheie a gazelor din Europa - la niveluri record.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici