- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani la nivel mondial. Oferta nu acoperă cererea
Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, semn că producătorii din întreaga lume nu reuşesc să acopere consumul în creştere, chiar dacă alimentele se scumpesc, iar suprafaţa însămânţată se măreşte, potrivit Bloomberg.
Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani la nivel mondial. Oferta nu acoperă cererea (Imagine: Shutterstock)
Agricultorii din întreaga lume au majorat producţia de grâu, orez şi cereale furajere cu 16% din 2000, însă nu reuşesc să acopere creşterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură din SUA.
Guvernul american estimează că stocurile mondiale de porumb echivalează cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de după 1974.
Stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu 13% înainte de următoarea recoltă, prima scădere din 2007, anticipează Departamentul american pentru Agricultură. În 2007, creşterea preţurilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte în întreaga lume, în ţări precum Haiti şi Egipt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Majorarea cererii provoacă penurii izolate de alimente şi accelerarea inflaţiei în statele în curs de dezvoltare, chiar dacă în această situaţie veniturile agricultorilor cresc.
"Va trebui să cultivăm mai mult anul acesta pentru a acoperi necesarul de alimente. Cererea mare pentru carne şi produse lactate susţine cererea pentru porumb şi soia", a declarat un producător american de cereale.
Creşterea veniturilor în economiile dezvoltate duce la majorarea preţurilor alimentelor, în condiţiile în care populaţia mănâncă mai multă carne şi mai multe lactate, produse livrate de crescătorii de animale, hrănite cu cereale. În SUA, subvenţiile încurajează cererea pentru etanol fabricat din grâu. Totodată, secetele şi inundaţiile de anul trecut au afectat recoltele la nivel global.
Preţurile cerealelor au urcat luna aceasta, pe bursa din Chicago, la cel mai ridicat nivel de după 2008. Cotaţia porumbului a crescut cu 95% anul trecut, iar cea a grâului a avansat cu 71%.
Cotaţiile cerealelor nu sunt singurele care s-au majorat. Preţul zahărului a urcat luna aceasta la maximul ultimilor 30 de ani pe bursa de la new York. Cotaţia bumbacului s-a dublat anul trecut, iar în această lună a atins cel mai ridicat nivel din istorie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO