Potrivit datelor CBRE, în România activează puţin peste 20% din cele 250 de firme de retail internaţionale a căror prezenţă mondială a fost analizată în studiu.
Prima poziţie în ierarhia ţărilor cu cel mai mare grad de penetrare al retailerilor internaţionali se află Marea Britanie, unde sunt prezente peste 55% dintre firmele analizate, fiind urmată de Spania, cu un procent de peste 50%.
Dintre statele din regiunea central şi est-europeană, Polonia, cu 35%, Cehia, cu circa 33%, şi Ungaria, cu 27%, se poziţionează înaintea României, pe locurile 16, 22, respectiv 27. În schimb, Bulgaria, cu o prezenţă de doar 15% din retailerii analizaţi, se află după România, pe poziţia 44, la fel ca Slovacia şi Ucraina (ambele cu peste 15%), locurile 43 şi 45.
La nivel regional, cea mai redusă prezenţă a retailerilor s-a înregistrat în Estonia, unde activează doar 10% dintre firmele luate în calcul.
În clasamentul global, imediat după România se plasează în ordine Norvegia, Luxemburg, Finlanda şi Brazilia.
La realizarea topului, CBRE a inclus 61 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Asia Pacific şi America şi a analizat activitatea retailerilor străini pe aceste pieţe, nu şi pe cea a companiilor locale de profil.
Clasamentul primelor zece ţări este dominat de state europene, după Marea Britanie şi Spania plasându-se Franţa (47%), Germania (46%), Italia (45%), Elveţia (42%) şi Austria (42%).
Poziţia opt este ocupată de Emiratele Arabe Unite (41%), urmate de China (40%) şi Rusia (sub 40%).
Cu sediul la Los Angeles, CB Richard Ellis are peste 300 de birouri în 50 de ţări şi 29.000 de angajaţi în întreaga lume.
Compania de servicii imobiliare a revenit în România în luna februarie, prin achiziţia uneia dintre cele mai mari firme româneşti de profil, Eurisko Consulting, în urma unei tranzacţii de 35 de milioane dolari. CBRE s-a retras de pe piaţa românească în vara anului trecut, pe care funcţiona din anul 2001 în baza unui contract de franciză.