Creşterea, echivalentă cu 86 de secunde din cererea globală de petrol, vine după săptămâni de speculaţii potrivit cărora călătoria lui Biden în Orientul Mijlociu şi aprobarea de către Washington a vânzărilor de sisteme de apărare antirachetă către Riad şi Emiratele Arabe Unite vor aduce mai mult petrol, relatează Reuters.
Un document OPEC+ a arătat că grupul era pregătit să crească producţia cu 100.000 de barili de petrol pe zi din septembrie, iar două surse au declarat că aceasta a fost aprobată de o reuniune cu uşile închise.
„Este atât de puţin încât este lipsit de sens. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic este aproape insultător”, a declarat Raad Alkadiri, director general pentru energie, climă şi sustenabilitate la Eurasia Group.
Statele Unite au pus liderii OPEC, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, sub presiune pentru a pompa mai mult petrol pentru a ajuta la limitarea preţurilor stimulate de revenirea cererii şi de invazia Moscovei în Ucraina.
Sancţiunile americane şi occidentale împotriva Rusiei au făcut ca preţurile tuturor tipurilor de energie să crească vertiginos, ceea ce a dus la o inflaţie la cote record şi la majorări ale dobânzilor băncilor centrale.
Biden a călătorit la Riad luna trecută pentru a reface legăturile cu Arabia Saudită, care s-au prăbuşit după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în urmă cu patru ani.
Inflaţia din SUA a atins în acest an maximele ultimilor 40 de ani şi ameninţă ratingul de aprobare al lui Biden, dacă nu scade preţul benzinei.
Contractele futures de referinţă pentru petrolul Brent au sărit miercuri cu aproximativ 3 dolari pe baril în urma deciziei OPEC, tranzacţionându-se aproape de 102 dolari pe baril.