- Home
- Economic
- BUCURESTI, (04.12.2019, 11:05)
- Teona Tomoiaga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiile prevăd că volumul pieţei locale de IT va ajunge la aproximativ 6 miliarde de euro în acest an
Piaţa locală de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro până la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform unui studiu al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de profil.
Urmărește
140 afișări
Studiile prevăd că volumul pieţei locale de IT va ajunge la aproximativ 6 miliarde de euro în acest an
Totodată, numărul de angajaţi în industrie creşte constant, cu o medie de 10% pe an, deşi continuă să fie cu mult sub nevoile pieţei. Conform estimărilor specialiştilor, în Nord-Vestul ţării va fi resimţită o nevoie mai acută de experţi în domeniu, în contextul în care zona respectivă continuă să fie atractivă pentru companiile mari.
Potrivit studiului menţionat, volumul pieţei locale de IT a crescut, în ultimii ani, cu o rata relativ constantă, de aproximativ 500 miliarde de euro pe an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pentru sfârşitul anului în curs, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă sectorul software şi servicii, iar 1,1 miliarde de euro alte activităţi din piaţa de IT.
În acest context, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii prognozează menţinerea cotei de creştere anuală, atingând un procent de 25% până în 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro.
Aproximativ jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajaţi, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajaţi) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro şi companii medii (50-249 angajaţi), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital străin, deşi reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieţei şi au un ritm susţinut de creştere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele româneşti, care generează circa 27% din piaţă, iar în ultimii ani au fost marcate de stagnare.
La nivel geografic, Bucureştiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt Nord-Vestul cu o pondere de 18%, Vestul cu 5%, zona centrala cu 6% şi Nord-Estul cu 5%.
"Industria de software şi servicii a crescut constant în ultima vrenem atât în ceea ce priveşte veniturile, atât şi ca număr de angajaţi, în ciuda impredictibilităţii fisale şi politice care domină peisajul local. Pentru ca acest sector să îşi menţină acelaşi ritm de creştere, ANIS recomandă continuarea investiţiilor şi iniţiativelor publice şi private în domenii strategice precum educaţia şi invocaţia, menite să susţină dezvoltarea pe termen mediu şi lung a industriei software şi servicii pe plan local", potrivit lui Teodor Bildăruş, preşedintele ANIS.
Pe de altă parte, studiul indică o creştere de 78% a exporturilor din piaţa de IT în acest an, faţă de ultimii doi ani, când s-a înregistrat 72% în 2018 şi 65% în 2017.
Serviciile de IT care merg în strâinătate reprezintă 19% din totalul exporturile României din 2019, în creştere cu 17% faţă de 2018 şi cu 15% faţă de 2017. Aceste tendinţe vin pe fondul unei pieţe interne subdimensionate, cauzate de gradul mic de digitalizare al administraţiei, respectiv a adoptării tehnologiei pe scară foarte mică în companiile româneşti, comparativ cu media Uniunii Europene.
În ceea ce priveştte productivitatea per angajat, aceasta se menţine relativ constantă în ultimii ani, în uşoară creştere. O scădere vizibilă a acestui indicator a avut loc în perioada ianuarie 2018, cauzată de o mutare a contribuţiilor către angajat, în măsura în care companiile au absorbit acest const suplimentar.
Investiţiile în domeniu, un alt indicator de referinţă pentru bunăstarea pieţei, înregistrează o creştere medie de circa 20 milioane de euro pe an. Totuşi, climatul de instabilitate politică generat de mutarea contribuţiilor a afectat şi acest segment, determinând o depreciere a investiţiilor de 10 milioane de euro în 2018. Totuşi, estimările ANIS arată că acest indicator poate cunoaşte o creştere constantă, în condiţiile păstrării statusului legislativ actual.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe