- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.05.2015, 13:40)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Antreprenorii vor reducerea taxelor, simplificarea legislaţiei şi credite garantate
Reducerea taxelor şi acordarea de facilităţi fiscale, diminuarea birocraţiei şi simplificarea legislaţiei şi Codului fiscal, creditarea cu garanţii de la stat, în special pentru start-up-uri şi stabilitatea fiscală sunt câteva dintre măsurile pe care antreprenorii le vor pentru dezvoltarea afacerii.
Urmărește
323 afișări
STUDIU: Antreprenorii vor reducerea taxelor, simplificarea legislaţiei şi credite garantate (Imagine: Shutterstock)
Aproape jumătate dintre antreprenori (45%) consideră că reducerea taxelor şi acordarea de facilităţi fiscale reprezintă una dintre măsurile care ar susţine dezvoltarea afacerilor pe termen scurt, alături de reducerea birocraţiei şi simplificarea sistemului legislativ şi a Codului Fiscal (15%), colaborarea public-privat (7%), acordarea de credite garantate de stat (8%), stabilitatea mediului fiscal (5%) şi îmbunătăţirea nivelului de educaţie antreprenorială/profesională, reiese din studiul EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului românesc 2015".
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Studiul, ajuns la a treia ediţie, măsoară percepţiile antreprenorilor români în privinţa a cinci piloni, respectiv accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociaţii specializate în susţinerea antreprenoriatului. Pentru această ediţie au fost chestionaţi aproape 370 de antreprenori şi oameni de afaceri din România, în perioada 9 ianuarie - 24 februarie.
Douã treimi dintre antreprenori (65%) spun că măsurile fiscale adoptate de Guvern i-ar ajuta cel mai mult în dezvoltarea afacerilor, în condiţiile în care jumătate dintre respondenţi apreciază că mediul de reglementare şi fiscale pentru antreprenori s-a deteriorat în ultimul an.
Puţin peste 10% dintre oamenii de afaceri ar consideră utilă şi necesară dezvoltarea unei agenţii guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerinţelor fiscale.
Antreprenorii s-au arătat nemulţumiţi în privinţa accesului la finanţare, 82% dintre aceştia spunând că este încă dificil sau foarte dificil, însă percepţia s-a îmbunătăţit uşor faţă de ediţia precedentă, de la 88%.
Dacă la ediţia de anul trecut aproape jumătate dintre antreprenori apreciau că accesul la finanţare s-a deteriorat, în acest an răspunsurile antreprenorilor s-au echilibrat, astfel că 32% dintre respondenţi spun că accesul la finanţare s-a deteriorat în ultimul an, 30% cred ca s-a îmbunătăţit, în timp ce alţi 30% consideră ca nu s-au modificat condiţiile de obţinere de finanţare.
"Această echilibrare a răspunsurilor indică de fapt o îmbunătăţire a percepţiei accesului la finanţare: dacă în 2014 doar 16% dintre respondenţi considerau că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit, în 2015 procentul celor care cred acest lucru aproape s-a dublat, ajungând la 30%", se spune în studiu.
Guvernul poate ajuta antreprenorii să aibă acces la finanţare prin acordarea de facilităţi fiscale pentru investiţiile în companii mici (26%), garanţii pentru credite (20%), impozitarea redusă asupra câştigurilor de capital (18%) sau cu fonduri pentru scheme de finanţare (13%).
Legea business angels, recent adoptată, poate fi o soluţie pentru unele dintre aceste cerinţe, întrucât acordă diverse facilităţi fiscale contra investiţiei făcute. Actul nrmativ prevede că un investitor persoană fizică poate contribui cu minim 3.000 de euro şi maxim 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia. Investitorul este scutit de impozit pe veniturile din dividende timp de cinci ani şi pe veniturile din diferenţa preţului pe părţile sociale deţinute atunci când va ieşi din afacere, dar nu mai devreme de trei ani de la dobândirea participaţiei.
Studiul EY relevă că incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri vor sprijini cel mai mult dezvoltarea antreprenorială, în opinia a 23% dintre respondenţi, urmate de programe guvernamentale pentru start-up-uri şi antreprenori (19%), programe specifice de training pentru industrii (12%) şi programe de mentorat (12%).
Antreprenorii îşi doresc programe dedicate în universităţi, 56% considerând că astfel de programe ar îmbunătăţi percepţia tinerilor asupra antreprenoriatului ca alegere de carieră.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe