- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.05.2024, 12:12)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Apartamentele noi la preţuri tot mai mari. Bucureştiul, în topul scumpirilor
Apartamentele noi sunt tot mai scumpe, iar în top se află cele din Capitală, potrivit unei anlize făcute de Imobiliare.ro.
Urmărește
520 afișări
Studiu: Apartamentele noi la preţuri tot mai mari. Bucureştiul, în topul scumpirilor
„Piaţa imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, cu creşteri lunare susţinute în majoritatea oraşelor. Preţurile actuale sunt susţinute de o creştere mare a cererii. Ne aflăm aşadar într-un context de piaţă favorabil de achiziţie, cu o prognoza de creştere a interesului şi preţurilor în perioada următoare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Analizând evoluţia preţurilor în marile oraşe din ţară se poate spune că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti. Indicele Imobiliare.ro arată un avans cu 17% la nivelul preţului mediu solicitat pentru locuinţele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Astfel, apartamente care se vindeau sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 pot fi cumpărate acum cu un preţ mediu de 1.850 euro/mp util.
O majorare cu 5% a preţului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăţi noi intrate în piaţă cu preţuri mai mari.
În Bucureşti există, în momentul de faţă, circa 50 de proiecte rezidenţiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an, potrivit informaţiilor colectate de platformă. Cele mai multe apartamente noi ar urma să fie date în folosinţă în zona de nord a oraşului, dar şi în sudul şi în vestul Capitalei. Vorbim, astfel, despre extreme ale pieţei, nordul oraşului fiind cunoscut pentru proprietăţile dezvoltate la standarde ridicate pentru care sunt solicitate unele dintre cele mai mari preţuri nu doar din Bucureşti, ci şi din ţară, în timp ce în celelalte două zone cumpărătorii pot găsi unele dintre cele mai accesibile variante.
Interesul pentru proprietăţile noi din Capitală, atât apartamente, cât şi case, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 22% comparativ cu intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel aferent locuinţelor vechi. În acelaşi timp, cunoscutele probleme din relaţia autorităţilor cu dezvoltatorii au generat o scădere cu 15% a ofertei pe segmentul nou, până la 13.700 de proprietăţi.
Dacă vorbim strict despre potenţialii cumpărători care şi-au îndreptat atenţia spre apartamentele aflate în imobile finalizate începând cu 2020, putem spune că cei mai mulţi dintre ei au pus sub lupă oferta disponibilă în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii.
Expansiunea puternică pe segmentul rezidenţial nou din sudul oraşului a stârnit, de asemenea, interesul acestora, locul al doilea în clasament fiind ocupat de cartierul Berceni. Acesta a fost urmat îndeaproape de alt cartier din vestul oraşului, Drumul Taberei.
Zona Ozana-Theodor Pallady din estul Capitalei, intens dezvoltată în ultimii ani atât pe plan rezidenţial, cât şi comercial a atras, la rândul său, un număr considerabil de potenţiali cumpărători.
Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament nou. Preţul mediu solicitat pentru aceste proprietăţi a ajuns până la sfârşitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă pe piaţa veche.
Ce trebuie notat, însă, este avansul redus înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul preţurilor, de circa 6%. Doar în Constanţa preţurile s-au majorat într-un ritm mai lent.
Interesul potenţialilor cumpărători a gravitat şi în acest oraş către proprietăţile noi la începutul anului. Cu toate acestea, locuinţele vechi vin puternic din urmă, creşterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor, arată datele Imobiliare.ro.
Cumpărătorii interesaţi de achiziţia unui apartament nou în Braşov plătesc acum preţuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poţi cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util.
Chiar dacă locuinţele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative în cazul locuinţelor vechi. Majorările depăşesc, de această dată, 18%. Cu astfel de preţuri Braşovul îşi păstrează poziţia a treia în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cei care îşi doresc să devină proprietari.
La începutul acestui an potenţialii cumpărători şi-au concentrat atenţia pe proprietăţile noi disponibile la nivelul pieţei locale. A fost vizibilă, însă, o scădere cu 15% a cererii, fapt care ar putea indica o domolire a interesului de achiziţie venit din partea micilor investitori. Oferta de proprietăţi noi, chiar dacă a fost modestă cuprinzând doar 1.200 de locuinţe, a crescut, lucru rar întâlnit în rândul marilor oraşe.
Apartamentele noi din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri care le depăşesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 15% în 12 luni. Pe piaţa rezidenţială locală a putut fi observat, astfel, al doilea cel mai semnificativ avans la nivelul preţurilor în rândul marilor oraşe din ţară, depăşit doar de cel înregistrat în Bucureşti.
În prezent, un apartament finalizat în oraşul de pe Bega în ultimii 5 ani poate fi cumpărat cu 1.885 euro/mp util.
Locuinţele noi au fost, totodată, cele mai atractive pentru potenţialii cumpărători în primul trimestru din 2024, în ciuda faptului că nivelul interesului pe plan local a fost mai restrâns decât la începutul anului trecut. Oferta de apartamente şi case noi a inclus aproape 2.000 de unităţi în acelaşi interval de timp, fiind cu 19% mai bogată decât în trimestrul I din 2023.
Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Constanţa a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie şi a ajuns la 1.733 euro/mp util.
Interesul potenţialilor cumpărători pentru proprietăţile noi din Constanţa a urmat o puternică tendinţă de creştere în prima parte a acestui an, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în perioada similară din 2023. Raportul dintre numărul de potenţiali cumpărători existenţi la nivelul pieţei şi oferta de proprietăţi noi de pe plan local a fost mai mare aici decât în celelalte cinci centre regionale majore din România.
Şi apartamentele noi din Iaşi sunt acum considerabil mai scumpe decât anul trecut. Preţul mediu pe care îl achită cumpărătorii a ajuns la 1.629 euro/mp util, după o majorare cu 12% în ultimele 12 luni.
Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele de pe piaţa veche, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans cu circa 13% până la valoarea de 1.578 euro/mp util.
Începutul anului a adus o creştere cu 15% în materie de cerere pe piaţa locală, Iaşiul depăşind toate marile oraşe din ţară la acest capitol. Şi de această dată, atenţia potenţialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamentele şi casele noi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe