- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.06.2012, 17:06)
- Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Bucureştiul a devenit mai IEFTIN pentru expaţi. Ce loc ocupă CAPITALA în clasamentul pe 2012
Bucureştiul se află pe locul 176 în topul celor mai scumpe 214 oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai redus anul acesta decât în 2011, când oraşul ocupa poziţia 152, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer.
Urmărește
325 afișări
STUDIU: Bucureştiul a devenit mai IEFTIN pentru expaţi. Ce loc ocupă CAPITALA în clasamentul pe 2012 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Cel mai scump oraş din lume pentru expaţi în 2012 a devenit Tokyo (Japonia), care a urcat de pe poziţia a doua ocupată în clasamentul de anul trecut. Tokyo a surclasat capitala statului african Angola, Luanda, care a trecut pe locul secund în acest an. Următoarele poziţii sunt ocupate de Osaka (Japonia), Moscova (Rusia) şi Geneva (Elveţia), potrivit celui mai recent studiu privind costul vieţii elaborat de Mercer.
La polul opus, Karachi (Pakistan) este cotat drept oraşul cel mai puţin scump pentru expatriaţi la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele înregistrate în Tokyo. Evenimentele mondiale recente, incluzând răsturnări economice şi politice, au afectat locurile ocupate de multe regiuni prin fluctuaţii valutare, inflaţie şi volatilitatea preţurilor la cazare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În ceea ce priveşte ţările din regiunea în care se află România, se observă o tendinţă generală de ieftinire a costurilor de trai în marile capitale din Europa Centrală şi de Est.
"Această stare de fapt se datorează tendinţei generalizate de devalorizare a monedelor din această parte a lumii. Astfel, Varşovia cade de pe 102 pe 153, Praga de pe 47 pe 69, Bratislava de pe 57 pe 79, Budapesta de pe 113 pe 142. O evoluţie similară au avut şi Sofia sau Belgrad, care au căzut de pe 169 pe 181, respectiv de pe 189, pe 197, rămânând mai ieftine decât Bucureştiul", se arată în studiu.
Studiul acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi măsoară costul comparativ pentru 200 elemente din fiecare loc, incluzând transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic şi agrementul. Costul locuinţelor este de asemenea inclus şi, deoarece adesea reprezintă cea mai mare cheltuială a expatriaţilor, joacă un rol important în stabilirea poziţiilor ocupate de oraşe. Studiul Mercer are rolul de a asista companiile multinaţionale şi guvernele în stabilirea alocaţiilor compensatorii pentru angajaţii lor expatriaţi. New York este utilizat ca oraş de referinţă şi toate oraşele sunt comparate pe baza acestuia. Mişcările valutare sunt măsurate pe baza dolarului american.
Situată pe locul patru în clasamentul global, Moscova rămâne cel mai scump oraş din Europa pentru expatriaţi. Urmează Geneva, pe locul cinci şi Zurich pe şase (urcând cu o poziţie faţă de anul trecut). Următorul oraş european în clasament, Berna (14), a urcat cu două poziţii faţă de anul trecut, în urma aprecierii francului elveţian faţă de dolarul american.
"Cu câteva excepţii, celelalte oraşe europene au coborât în clasamente, în principal din cauza deprecierii valutelor locale, inclusiv euro, faţă de dolarul american", se precizează în comunicat.
Astfel, Oslo (18) a coborât trei locuri faţă de 2011, în timp ce următorul oraş european de pe listă, Londra (25), a coborât şapte poziţii. Pe locul 28, St. Petersburg a urcat un loc. Paris (37) a coborât 10 locuri în timp ce Milano (38), Roma (42), Stockholm (46), Viena (48) şi Amsterdam (57) au pierdut toate între 7 şi 13 locuri. Helsinki (65) şi Praga (69) au coborât amândouă în clasament 23 şi, respectiv, 22 locuri. Bruxelles (71) a pierdut mai moderat nouă poziţii, urmat de Dublin (72) - 14 poziţii. Pe locul 207, Skopje, Macedonia, este cel mai puţin scump oraş din Europa pentru expatriaţi.
"În pofida unor majorări semnificative ale preţurilor din regiune în prima jumătate a anului trecut şi a unor majorări extinse a TVA, majoritatea oraşelor europene au pierdut poziţii în clasament. Aceasta se datorează în principal situaţiei economice instabile din Europa, care a dus la deprecierea majorităţii valutelor locale faţă de dolarul american. Ţări grav afectate de criza din zona euro, inclusiv Grecia, Italia şi Spania, au înregistrat de asemenea scăderi ale preţurilor chiriilor", se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe