STUDIU: Bucureştiul a devenit mai IEFTIN pentru expaţi. Ce loc ocupă CAPITALA în clasamentul pe 2012

Bucureştiul se află pe locul 176 în topul celor mai scumpe 214 oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai redus anul acesta decât în 2011, când oraşul ocupa poziţia 152, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer.

Urmărește
325 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Bucureştiul a devenit mai IEFTIN pentru expaţi. Ce loc ocupă CAPITALA în clasamentul pe 2012

STUDIU: Bucureştiul a devenit mai IEFTIN pentru expaţi. Ce loc ocupă CAPITALA în clasamentul pe 2012 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Cel mai scump oraş din lume pentru expaţi în 2012 a devenit Tokyo (Japonia), care a urcat de pe poziţia a doua ocupată în clasamentul de anul trecut. Tokyo a surclasat capitala statului african Angola, Luanda, care a trecut pe locul secund în acest an. Următoarele poziţii sunt ocupate de Osaka (Japonia), Moscova (Rusia) şi Geneva (Elveţia), potrivit celui mai recent studiu privind costul vieţii elaborat de Mercer.

La polul opus, Karachi (Pakistan) este cotat drept oraşul cel mai puţin scump pentru expatriaţi la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele înregistrate în Tokyo. Evenimentele mondiale recente, incluzând răsturnări economice şi politice, au afectat locurile ocupate de multe regiuni prin fluctuaţii valutare, inflaţie şi volatilitatea preţurilor la cazare.

În ceea ce priveşte ţările din regiunea în care se află România, se observă o tendinţă generală de ieftinire a costurilor de trai în marile capitale din Europa Centrală şi de Est.

"Această stare de fapt se datorează tendinţei generalizate de devalorizare a monedelor din această parte a lumii. Astfel, Varşovia cade de pe 102 pe 153, Praga de pe 47 pe 69, Bratislava de pe 57 pe 79, Budapesta de pe 113 pe 142. O evoluţie similară au avut şi Sofia sau Belgrad, care au căzut de pe 169 pe 181, respectiv de pe 189, pe 197, rămânând mai ieftine decât Bucureştiul", se arată în studiu.

Studiul acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi măsoară costul comparativ pentru 200 elemente din fiecare loc, incluzând transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic şi agrementul. Costul locuinţelor este de asemenea inclus şi, deoarece adesea reprezintă cea mai mare cheltuială a expatriaţilor, joacă un rol important în stabilirea poziţiilor ocupate de oraşe. Studiul Mercer are rolul de a asista companiile multinaţionale şi guvernele în stabilirea alocaţiilor compensatorii pentru angajaţii lor expatriaţi. New York este utilizat ca oraş de referinţă şi toate oraşele sunt comparate pe baza acestuia. Mişcările valutare sunt măsurate pe baza dolarului american.

Situată pe locul patru în clasamentul global, Moscova rămâne cel mai scump oraş din Europa pentru expatriaţi. Urmează Geneva, pe locul cinci şi Zurich pe şase (urcând cu o poziţie faţă de anul trecut). Următorul oraş european în clasament, Berna (14), a urcat cu două poziţii faţă de anul trecut, în urma aprecierii francului elveţian faţă de dolarul american.

"Cu câteva excepţii, celelalte oraşe europene au coborât în clasamente, în principal din cauza deprecierii valutelor locale, inclusiv euro, faţă de dolarul american", se precizează în comunicat.

Astfel, Oslo (18) a coborât trei locuri faţă de 2011, în timp ce următorul oraş european de pe listă, Londra (25), a coborât şapte poziţii. Pe locul 28, St. Petersburg a urcat un loc. Paris (37) a coborât 10 locuri în timp ce Milano (38), Roma (42), Stockholm (46), Viena (48) şi Amsterdam (57) au pierdut toate între 7 şi 13 locuri. Helsinki (65) şi Praga (69) au coborât amândouă în clasament 23 şi, respectiv, 22 locuri. Bruxelles (71) a pierdut mai moderat nouă poziţii, urmat de Dublin (72) - 14 poziţii. Pe locul 207, Skopje, Macedonia, este cel mai puţin scump oraş din Europa pentru expatriaţi.

"În pofida unor majorări semnificative ale preţurilor din regiune în prima jumătate a anului trecut şi a unor majorări extinse a TVA, majoritatea oraşelor europene au pierdut poziţii în clasament. Aceasta se datorează în principal situaţiei economice instabile din Europa, care a dus la deprecierea majorităţii valutelor locale faţă de dolarul american. Ţări grav afectate de criza din zona euro, inclusiv Grecia, Italia şi Spania, au înregistrat de asemenea scăderi ale preţurilor chiriilor", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici