Studiu: Cheltuielile de sărbători vor depăşi nivelurile pre-pandemice pentru prima dată anul acesta

Cheltuielile de sărbători vor depăşi nivelurile pre-pandemice pentru prima dată anul acesta, înregistrând o creştere de 10% comparativ cu 2019 şi de 14% faţă de 2022, potrivit unui studiu.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Studiu: Cheltuielile de sărbători vor depăşi nivelurile pre-pandemice pentru prima dată anul acesta

Studiu: Cheltuielile de sărbători vor depăşi nivelurile pre-pandemice pentru prima dată anul acesta

Cheltuielile de sărbători vor depăşi nivelurile pre-pandemice pentru prima dată anul acesta, înregistrând o creştere de 10% comparativ cu 2019 şi de 14% faţă de 2022, în condiţiile în care 72% dintre consumatori se aşteaptă la preţuri mai mari pentru produsele din categoriile alimente şi băuturi (86%), îmbrăcăminte şi accesorii (82%), electronice (80%), articole pentru casă (72%), jucării (71%) şi îngrijire personală (70%), potrivit studiului Deloitte Holiday Retail Survey 2023. În acelaşi timp, 56% dintre comercianţi se aşteaptă la majorări ale preţurilor de sub 10%, iar 74% dintre ei mizează pe o creştere a vânzărilor de sărbători.

Studiul arată că bugetul mediu alocat de consumatori a fost suplimentat la 1.652 dolari, în contextul majorării inflaţiei, dar cea mai mare parte din totalul cheltuielilor de sărbători (68%) va fi efectuată de un grup restrâns de consumatori (27%), care vor aloca sume mai mari, de minimum 2.146 dolari pentru achiziţionarea a zece cadouri, în comparaţie cu restul consumatorilor, care vor cumpăra opt cadouri.

„Cel mai recent Eurobarometru arată că majoritatea cetăţenilor statelor membre UE au resimţit o scădere a nivelului de trai, indicând însă şi o uşoară revenire a optimismului pe fondul scăderii inflaţiei la nivelul UE de la 10,9% în 2022 la 4,9% în septembrie 2023. Din păcate, România se remarcă prin a doua cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre, de 9,2% în septembrie, lună în care, conform INS, au continuat să crească preţurile atât pentru mărfurile alimentare şi nealimentare, cât şi pentru servicii. De altfel, şi studiul Deloitte sugerează că nivelul cheltuielilor pentru cumpărăturile de sărbători a crescut în principal pe fondul creşterii preţurilor, aspect care este de aşteptat să se reflecte şi în obiceiurile de consum ale românilor”, a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, şi Liderul industriei de retail şi bunuri de larg consum.

Cumpărăturile online au atins noi culmi în timpul pandemiei, însă anul acesta se vor menţine la nivelul din 2022, în timp ce magazinele fizice revin tot mai mult în preferinţele consumatorilor. Astfel, 63% dintre respondenţi plănuiesc să facă achiziţii online, 37% vor opta pentru cumpărături offline, iar 28% vor achiziţiona online, însă vor ridica produsul din magazinul fizic. Abilitatea de a interacţiona cu produsul (44%), asigurarea calităţii produsului (39%) şi evitarea costurilor asociate livrării (28%) sunt principalele motive ale consumatorilor care aleg să cheltuiască mai mult în mediul offline.

Categoriile de produse care înregistrează cele mai mari creşteri ale preţurilor vor pierde teren anul acesta, consumatorii alegând să ofere cadouri sub formă de vouchere. Suma medie pe care cumpărătorii aleg să o aloce pentru achiziţionarea de carduri cadou este de 300 de dolari, comparativ cu 217 dolari în 2022.

În plus, studiul subliniază că 75% dintre respondenţi sunt tentaţi să cumpere cadouri pentru sine. În cazul în care bugetul nu le va permite acest lucru, 53% afirmă că vor prioritiza cadourile pentru ceilalţi în detrimentul celor pentru ei înşişi. Pe de altă parte, comercianţii care vor reuşi să le satisfacă nevoile şi motivaţiile consumatorilor în căutare de cadouri pentru ei înşişi vor putea genera vânzări suplimentare anul acesta. Cadourile practice (51%), cele care vin în întâmpinarea propriilor pasiuni sau hobby-uri (42%), precum şi cele care oferă momente de relaxare (39%) sau au o durată mare de utilizare (33%) răspund principalilor factori motivatori.

Ca şi anul trecut, doar 34% dintre respondenţii studiului plănuiesc să folosească reţelele de socializare pentru achiziţiile de sărbători. Se vor folosi, însă, de acest canal pentru a citi recenzii ale produselor (20%), pentru a descoperi produse şi idei de cadouri (19%), pentru a descoperi oferte (18%) sau pentru a vizita paginile comercianţilor (14%).

Preferinţa pentru cadouri sustenabile este în creştere faţă de anul trecut, mai arată studiul, în special în rândul consumatorilor mai tineri, reprezentanţi ai generaţiilor Z şi Millennials, 55% dintre aceştia declarând că preferă această categorie de produse. De asemenea, analiza Deloitte arată că un consumator care alege cadouri sustenabile cheltuie în medie cu 29% mai mult faţă de cei care nu ţin cont de acest criteriu.

Studiul Deloitte Holiday Retail Survey 2023 a fost realizat pe baza unui sondaj la care au participat peste 4.300 de consumatori din SUA şi 43 de directori din companii de retail care au, în proporţie de peste 93%, venituri anuale de peste un miliard de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici