Studiu: Crizele anului 2025. Care sunt industriile cele mai expuse riscului de a se confrunta cu crize reputaţionale şi ce măsuri pot lua companiile

  • Rogalski Damaschin a desfăşurat, la începutul acestui an, cercetarea „Crizele anului 2025”, în cadrul Insight Lab, o platformă gândită pentru a veni în sprijinul brandurilor şi profesioniştilor din comunicare cu insight-uri bazate pe date.
  • Cercetarea a fost făcută cu ajutorul unui chestionar adresat jurnaliştilor, un instrument prin care agenţia şi-a propus să anticipeze riscurile care pot genera crize de comunicare cu impact asupra reputaţiei companiilor din România, în actualul context politic şi economic.
  • Rezultatele cercetării arată că, în acest moment, nu există industrii ferite complet de riscul de a se confrunta cu crize care să le afecteze reputaţia, dar că unele domenii sunt mult mai expuse decât altele în faţa posibilelor crize.
Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Studiu: Crizele anului 2025. Care sunt industriile cele mai expuse riscului de a se confrunta cu crize reputaţionale şi ce măsuri pot lua companiile

Studiu: Crizele anului 2025. Care sunt industriile cele mai expuse riscului de a se confrunta cu crize reputaţionale şi ce măsuri pot lua companiile

Rogalski Damaschin publică raportul „Crizele anului 2025”, care conţine rezultatele unei cercetări despre vulnerabilităţile de reputaţie cu care companiile se pot confrunta pe parcursul acestui an. Demersul a avut loc în cadrul platformei Insight Lab, care este menită să ofere date profesioniştilor din comunicare pentru ca aceştia să ajute companiile să îşi adapteze strategiile de comunicare nevoilor actuale.

Cercetarea, făcută în rândul unor publicaţii şi jurnalişti din toate domeniile, s-a desfăşurat la începutul lui 2025, un an care se anunţă complicat din multe puncte de vedere. În contextul schimbărilor de pe scena politică şi al măsurilor economice adoptate în ultimele luni, agenţia a dorit să afle care sunt industriile în care companiile riscă cel mai mult să treacă prin crize reputaţionale în 2025 şi să ofere informaţii valoroase pe baza cărora brandurile să se poată pregăti pentru astfel de situaţii.

Rezultatele cercetării arată că toate industriile sunt expuse pericolului crizelor de reputaţie, dar cele mai vulnerabile sunt cele sistemice, care asigură funcţionarea economiei la nivel macro, precum şi cele care nu mizează pe narativul de companie locală sau de companie care creează locuri de muncă pentru români. Iar pentru a face faţă crizelor, brandurile trebuie să pregătească un set de instrumente cu ajutorul cărora să poată îmbunătăţi comunicarea cu publicul.

Alegerile prezidenţiale, principala sursă de criză pentru mediul de afaceri în 2025

Scrutinul prezidenţial programat în luna mai este văzut de 40.30% dintre respondenţi ca fiind principalul factor care va avea impact, în următoarele 12 luni, asupra mediului de afaceri. Alături de incertitudinea adusă de perioada campaniei electorale şi de viitoarele alegeri, jurnaliştii consideră că potenţiale declanşatoare de crize în domeniul de business sunt introducerea unor noi taxe sau creşterea celor existente (38.70%), inflaţia (36%) şi scăderea creşterii economice (34%).

Cele mai expuse industrii unor posibile crize de comunicare

Conform rezultatelor cercetării, jurnaliştii au apreciat că industriile ferite cel mai puţin de pericolul crizelor, în acest an, sunt cele vizate de măsurile economice anunţate deja sau pregătite de Guvern. Este vorba despre energie (scor de 3.62), petrol şi gaze (3.38), industria financiar – bancară (3.36), tehnologia şi comunicaţiile (3.31), asigurările (3.21), serviciile pentru piaţa muncii (3.17), piaţa imobiliară (3.1), transporturile şi mobilitatea (3.07).

Cum ar putea companiile să comunice mai eficient cu publicul

În faţa potenţialelor crize, companiile au la îndemână un set de instrumente pe care le pot folosi ca să-şi eficientizeze comunicarea cu publicul. Potrivit respondenţilor, cele mai utile sunt opiniile şi analizele de piaţă ale companiilor, campaniile de comunicare menite să arate impactul şi rolul companiilor în economie şi societate, studiile şi cercetările de piaţă, campanii de CSR şi comunicare a angajamentelor ESG, campaniile de employer branding şi comunicarea constantă pe reţelele sociale.

Avantaj pentru companiile locale în faţa celor străine la capitolul percepţiei publicului

Jurnaliştii au fost întrebaţi şi dacă situaţia politică din România şi riscurile geopolitice influenţează percepţia publicului asupra companiilor româneşti şi a celor străine, prezente în ţara noastră. La întrebarea despre companiile locale a fost înregistrat un scor final de 3,2 din 5, unde 5 reprezintă acordul total, iar la cea despre companiile străine, scorul a fost de 3,6 din 5. Rezultatele arată că jurnaliştii sunt înclinaţi să creadă că brandurile româneşti au de câştigat în faţa celor străine din punctul de vedere al felului în care sunt percepute de consumatori. Totul, pe fondul narativelor care s-au răspândit în spaţiul public începând din perioada campaniilor electorale de anul trecut şi care au accentuat polarizarea românesc/străin.

În acest context, Rogalski Damaschin vine cu o serie de recomandări care să conducă la strategii de creştere a rezilienţei companiilor din toate industriile. Toate rezultatele cercetării „Crizele anului 2025” şi setul de recomandări pot fi consultate la următorul link.

Despre Rogalski Damaschin

Imaginaţie pentru rezultate  

Viziunea agenţiei este de a obţine rezultate pentru clienţii săi prin puterea imaginaţiei. Contextul în continuă schimbare şi provocările cu care ne confruntăm forţează mediul de afaceri să răspundă în moduri care se aliniază atât cu obiectivele de creştere, cât şi cu aşteptările publicului. Prin exerciţiul imaginaţiei, agenţia descoperă perspective de comunicare care explorează noi semnificaţii, având ca scop atingerea unor rezultate concrete, măsurabile şi relevante în afaceri. Agenţia îşi susţine manifestul „imaginaţie pentru rezultate” printr-o cultură a curiozităţii, curajului, empatiei, colaborării şi încrederii reciproce. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici