Studiu Deloitte: Cheltuielile companiilor cu Gen AI vor creşte cu 30% în 2024 la nivel global

Cheltuielile companiilor cu inteligenţa artificială generativă (Gen AI) vor creşte în 2024, la nivel global, cu 30%, de la aproximativ 16 miliarde de dolari în 2023, în timp ce tot mai multe companii îşi vor dezvolta propriile modele de Gen AI, în încercarea de a spori productivitatea, de a optimiza costurile şi de a stimula inovaţia, potrivit celei mai recente ediţii a raportului Deloitte Technology, Media and Telecommunications (TMT) Predictions.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Studiu Deloitte: Cheltuielile companiilor cu Gen AI vor creşte cu 30% în 2024 la nivel global

Studiu Deloitte: Cheltuielile companiilor cu Gen AI vor creşte cu 30% în 2024 la nivel global

„Dezvoltarea Gen AI a pus inteligenţa artificială în centrul inovaţiei din organizaţii. Gen AI a intrat rapid pe lista priorităţilor, dar este esenţial pentru companii să înţeleagă şi provocările pe care le implică acest progres, printre care necesitatea actualizării sistemelor vechi (legacy systems), asigurarea confidenţialităţii şi securităţii datelor şi chiar conformarea, deoarece reglementările legate de această tehnologie sunt în faza de pregătire şi în permanentă evoluţie. În acest context, este necesar ca liderii de business să analizeze tehnologia Gen AI în toată complexitatea ei, pentru a beneficia pe deplin de ea şi, în acelaşi timp, pentru a gestiona riscurile în mod eficient”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte România.

Raportul Deloitte estimează că aproape toate companiile care oferă soluţii de tip software pentru organizaţii vor integra Gen AI măcar în unele dintre ofertele lor până la sfârşitul anului 2024, ceea ce le-ar putea spori veniturile cu 10 miliarde de dolari, un volum important în condiţiile în care această nouă piaţă există de doar un an, însă veniturile ar urma să fie generate în principal în a doua jumătate a anului.

Piaţa cipurilor optimizate pentru Gen AI va creşte, de asemenea, în lunile următoare, aceasta fiind evaluată la peste 50 de miliarde de dolari în 2024, de la aproape zero în 2022.

Cipurile create pentru Gen AI, sursă uriaşă de venit

Veniturile generate de cipurile create pentru Gen AI ar putea ajunge la 400 de miliarde de dolari în 2027 şi, împreună cu alte cipuri care permit utilizarea de soluţii AI, ar putea reprezenta jumătate din valoarea tuturor semiconductorilor vânduţi.

În zona dispozitivelor mobile, smartphone-ul ar putea avea unul dintre cei mai buni ani din istorie în 2024, funcţia de autentificare devenind un aspect din ce în ce mai important pentru valoarea dispozitivului. În paralel, preocupările legate de încredere şi securitate cresc, raportul prognozând că costul anual al breşelor de date va creşte la peste cinci trilioane de dolari în 2024.

În ceea ce priveşte piaţa serviciilor de divertisment audio, cum ar fi podcast-urile, platformele de streaming de muzică, radioul şi cărţile audio, Deloitte estimează că mai mulţi consumatori vor opta pentru acestea în 2024, iar numărul mediu lunar de ascultători va ajunge la peste 1,7 miliarde pentru podcast-uri, la 270 de milioane pentru cărţile audio, la 750 de milioane pentru platformele de streaming de muzică şi la aproape 4 miliarde pentru radio. Totuşi, veniturile pieţei ar putea rămâne modeste, înregistrând o rată de creştere de 7% pe toate formatele.

În următorii doi ani, graniţa dintre universul cinematografic şi cel interactiv se va estompa şi mai multe studiouri de producţie vor aborda proprietatea intelectuală pornind de la ideea de a realiza seriale, filme şi jocuri. Jucători din industria media, precum HBO Max, care a transformat seria de jocuri „The Last of Us” în serial de televiziune în 2023, şi Netflix, care a lansat oferte de jocuri video pe dispozitive mobile, inclusiv jocuri bazate pe filmele şi serialele disponibile abonaţilor săi, pun deja bazele acestei pieţe.

Raportul Deloitte TMT Predictions 2024 arată că ponderea veniturilor încasate din drepturile de proprietate intelectuală asupra jocurilor video se va dubla până în 2025 şi că platformele mari care oferă servicii de streaming video vor include seriale şi filme bazate pe jocuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici