Studiu: Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu 3,6 miliarde euro la economia României

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, arată un studiu Deloitte România comandat de Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare.

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului Studiu: Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu 3,6 miliarde euro la economia României

Potrivit studiului, industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care peste 1 miliard de euro valoare adăugată brută directă. De asemenea, în acest interval, contribuţia industriei la bugetul de stat se ridică la peste 1 miliard de euro.

Studiul „Impactul economic al industriei băuturilor răcoritoare din România” arată că industria de băuturi răcoritoare este în continuă dezvoltare, fapt demonstrat prin dublarea numărului de companii de pe piaţa din România între 2010 şi 2019. Numărul a crescut de la 400 la 800. Este vorba despre companii care îmbuteliază ape minerale, băuturi răcoritoare şi băuturi naturale nealcoolice.

„Studiul <<Impactul economic al industriei băuturilor răcoritoare din România>> confirmă încă o dată faptul că indiferent de dificultăţile întâmpinate, fie că vorbim de pandemie, criză economică sau alte provocări, industria băuturilor răcoritoare este un sector stabil, cu o contribuţie substanţială nu doar economică, cât şi socială. Priorităţile noastre sunt calitatea produselor, sustenabilitatea operaţiunilor şi dezvoltarea profesională a celor care lucrează în această industrie. An de an, companiile din sectorul nostru continuă să investească, să producă şi să se dezvolte în România. Suntem onoraţi că rezultatele ne confirmă eforturile. Vom continua să contribuim activ la dezvoltarea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea, generând noi locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare în aceste comunităţi”, a declarat Alice Nichita, preşedinte ANBR.

În perioada 2017-2020, contribuţia industriei la bugetul de stat se ridică la peste 1 miliard de euro. Investiţiile realizate de industria băuturilor răcoritoare în perioada 2017-2020 au crescut producţia de bunuri şi servicii în economia românească cu 2.2 miliarde euro, echivalentul a 0.54% din producţia din 2020. Mai mult, investiţiile din industria băuturilor răcoritoare au crescut cu 916,9 milioane de euro valoarea adăugată brută – echivalentul a 0,46% din valoarea adăugată brută totală din 2020. Ca urmare a investiţiilor întreprinse în perioada 2017-2020, veniturile la bugetul de stat au crescut cu aprox. 250 milioane de euro, cu un impact direct al valorii adăugate create de 292,7 milioane euro.
Impactul investiţiilor realizate între 2017 şi 2020 s-a tradus şi prin creşterea veniturilor la nivelul tuturor gospodăriilor, ajungând la 320 milioane euro, echivalentul a 0.37% din veniturile din 2020.

În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susţinut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă (prin efect direct, indirect şi indus). De asemenea, fiecare angajat din sectorul băuturilor răcoritoare a susţinut, în medie, în acest interval, alte aproximativ 8,5 de locuri de muncă similare în economia naţională.

Majoritatea locurilor de muncă create prin intermediul investiţiilor industriei băuturilor răcoritoare în perioada 2017 – 2020 au fost în industria prelucrătoare (18,4 mii locuri de muncă), urmată de serviciile de piaţă (14,8 mii locuri de muncă) şi agricultură (9,2 mii locuri de muncă), mai arată realizatorii studiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici