- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.10.2019, 22:41)
- Laura Albu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu îngrijorător: României îi lipsesc anual peste 15.400 de specialişti IT
În România, cele cinci universităţi politehnice de top, cele 59 de universităţi de stat şi 174 de universităţi private de formare a studenţilor în principalele specializări tehnice oferă doar 9.500 de absolvenţi pe an, în contextul în care România are nevoie de peste 15 mii de angajaţi anual.
Urmărește
217 afișări
Studiu îngrijorător: României îi lipsesc anual peste 15.400 de specialişti IT
România are printre cei mai mulţi ingineri per capita şi depăşeşte ţări precum SUA, India, China sau Rusia. Cu toate acestea, statisticile arată că ne lipsesc anual peste 15.400 de profesionişti IT. Pentru a găsi o soluţie, Codecool - prin intermediul Brainspotting - a discutat cu peste 45 de companii - lideri în domeniul IT şi a efectuat un studiu care identifică principalele bariere şi provocări cu care se întâlnesc companiile din segmentul IT când vine vorba de recrutarea de personal, dar şi oportunităţile care se întrevăd. Printre companiile care au răspuns iniţiativei Codecool se numără eMag, Finastra, Luxoft, GoPro, Garmin, Playtika, Raiffeisen Bank, IBM România, DB Global Technology.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
„Prin studiul pe care îl lansăm azi ne dorim să susţinem dezvoltarea pieţei IT din România şi suntem de părere că nevoia de colaborare între factorii de decizie din mediul public, privat şi educaţional este acum mai stringentă ca oricând. Avem un gap de talent de peste 15.400 profesionişti pe an, la nivel naţional. Ar trebui să dublăm numărul de absolvenţi în tehnologie pentru a acoperi această nevoie. Credem în potenţialul pe care îl are piaţa IT de aici, de aceea am ales Bucureştiul ca destinaţie a următoarei şcoli Codecool. Ţintim un număr de 300 de studenţi în primul an de lansare şi vrem ca prin programul nostru să completăm lipsa de specialişti IT din România”, spune Claudia Tamaşi, Country Manager Codecool România.
Potrivit analizei, 63% dintre companii văd o barieră în calitatea talentului ca nivel de experienţă şi abilitatea de a livra proiecte complexe; 46% dintre companii văd o barieră în aşteptările salariale; 33% dintre companii văd o barieră în calitatea soft skill-urilor forţei de muncă şi timpul consumat pentru ocuparea rolurilor dedicate specialiştilor;
„Rezultatele ne arată că nivelul de mulţumire al companiilor pentru viteza de scalare a business-urilor derulate este neutru - 3,2 din 5. România s-a dezvoltat până acum în mare parte ca o piaţă de outsourcing şi pentru a face saltul la produse cu valoare adăugată trebuie să facem upskilling la talent. Piaţa începe să se concentreze pe calitate şi nu pe cantitate. Companiile se confruntă şi cu creşterea aşteptărilor salariale în contextul unor abilităţi care nu sunt la nivelul cerinţelor de business”, consideră Ana Giurcă, Managing Partner Brainspotting.
Studiul arată că sunt câteva măsuri care trebuie implementate pentru ca România să ajungă unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa cum ar fi creşterea numărului de absolvenţi sau a pool-ului de oameni de tehnologie; reconversia profesională; reţinerea şi repatrierea talentului - prin roluri cu însemnătate şi responsabilitate asupra proiectelor; creşterea calităţii abilităţilor; adaptarea curriculei universitare; investiţie la nivelul fiecărei organizaţii în upskilling; industria ar trebui să îşi asume o componentă socială.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului