- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.02.2021, 11:12)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Investiţiile în piaţa imobiliară din România au ajuns în 2020 la aproape 900 de milioane de euro. Situaţia din Europa de Est
Investiţiile în piaţa imobiliară din România au ajuns în 2020 la aproape 900 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 8,5% din volumul total de investiţii înregistrat în cele mai mari şase ţări din Europa de Est.
Urmărește
524 afișări
Studiu: Investiţiile în piaţa imobiliară din România, în 2020, 8,5 din totalul pieţei est-europene
Potrivit raportului Colliers „CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”, investiţiile în cele mai mari şase ţări din Europa de Est au atims 10,4 miliarde de euro. România aproape şi-a dublat ponderea în totalul investiţiilor din regiune faţă de anul precedent, de la 4,7 la 8,5%, şi a ajuns în liga mare, după Polonia şi Republica Cehă, dar înaintea Ungariei, Slovaciei şi Bulgariei.
Într-un an serios afectat de pandemie, în care Polonia, Republica Cehă şi Ungaria au înregistrat scăderi în volumele de investiţii, România, Slovacia şi Bulgaria au înregistrat tendinţe pozitive. În ansamblu, volumele din 2020 au scăzut cu 24% faţă de 2019, anul fiind încheiat cu un volum total de investiţii de aproximativ 10,4 miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
-
Ion Cristoiu: Ana Pauker sau legea ţapului ispăşitor
Polonia este liderul regiunii, cu o pondere de circa 51% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est, şi o valoare totală a tranzacţiilor de investiţii în valoare de 5,2 miliarde de euro, urmată de Republica Cehă, cu o pondere de 26%. România completează topul cu o cotă de piaţă de 8,5% şi un volum de aproape 900 de milioane de euro (în creştere cu aproximativ 40% faţă de 2019).
„O caracteristică a regiunii în ansamblu - inclusiv a României - este faptul că, cel puţin până acum, nu am văzut o schimbare semnificativă către vânzări de active aflate într-o situaţie dificilă, pentru că majoritatea proprietarilor au fie planuri pe termen lung, fie aşteaptă ca lucrurile să se stabilizeze. Acesta este o schimbare faţă de recesiunea din 2009-2010 şi ar putea sugera că revenirea ulterioară de acum ar putea fi mult mai rapidă decât a fost după acea criză. Decalajul de randament investiţional mai generos al României, combinat cu randamentele scăzute pentru alte tipuri de active, sunt de bun augur pentru activele locale în următorii ani”, a explicat Laurenţiu Lazăr, Managing Partner la Colliers România.
Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în 2020, în ceea ce priveşte tranzacţiile, cu o pondere de 41% din volumul total al investiţiilor, urmat de spaţiile industriale şi logistice (32%).
Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru clădirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% în Praga, 4,65% în Varşovia sau 5,25% în Budapesta.
„Mai departe, chiriile se menţin relativ stabile, potrivit datelor Colliers din raportul <CEE Investment Scene Q1-Q4 2020>, la 18 euro pe metru pătrat în clădirile premium din cele mai bune zone (şi o medie de aproximativ 14 euro pe metrul pătrat), respectiv între 11 şi 14,5 euro pe metru pătrat în alte zone din ţară”, au mai arătat specialiştii Colliers.
În următoarele 12 luni, sondajul Colliers pentru investitori „Global Capital Markets 2021 Investor Outlook Report” arată o revenire puternică. Apetitul investitorilor rămâne mare şi în acest an, dar vor exista provocări care ţin de activele disponibile şi de impactul Covid-19.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe