- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.06.2015, 12:06)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU MasterCard: Plăţile la comercianţi în străinătate sunt mai ieftine decât schimburile valutare
Românii care călătoresc în Austria economisesc 32% din costuri dacă plătesc cu cardul de debit decât dacă ar efectua schimb valutar în aeroportul-destinaţie, iar în Italia cumpărarea de valută la casele de schimb pentru achitarea unor produse de 100 euro costă cu 7% mai mult, potrivit unui studiu.
Urmărește
198 afișări
Plăţile la comercianţi în străinătate sunt mai ieftine decât schimburile valutare -studiu MasterCard (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Cea mai costisitoare metodă de plată este, în majoritatea cazurilor, conversia la casele de schimb valutar din aeroporturile-destinaţie, pe când cea mai ieftină, în 65% dintre situaţiile analizate, o reprezintă tranzacţiile cu cardul în cazul locuitorilor din Europa Centrală şi de Est în timpul călătoriilor internaţionale, se arată într-un comunicat al operatorului MasterCard.
În cazul românilor care călătoresc în Marea Britanie, costurile cu achiziţionarea lirelor sterline în aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decât cele generate de tranzacţiile cu cardul la comercianţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
De asemenea, tranzacţiile cu cardul la comercianţii din Cehia au costuri cu până la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftină modalitate de plată pentru călătoriile în cele mai populare destinaţii.
Schimburile valutare în aeroporturile din străinătate sunt printre cele mai costisitoare, pentru cehii care călătoresc în Austria, spre exemplu, ele fiind cu aproape 27% mai scumpe decât retragerile de pe cardurile de debit de la bancomatele de la destinaţie.
"Cei care călătoresc vor modalităţi de plată cât mai facile, sigure, dar sunt în continuare atenţi la costuri. Acest studiu arată că plăţile cu cardul direct la comercianţi în călătoriile în afara ţării nu sunt doar o metodă convenabilă, ci pot aduce şi economii", a declarat în comunicat direcotorul general al MasterCard pentru România, Cosmin Vladimirescu.
Studiul mai relevă că, în general, conversiile realizate la birourile de schimb din ţară presupun costuri cu până la 6% mai mari decât plăţile cu cardul, iar această opţiune nu este întotdeauna valabilă, întrucât casele de schimb nu oferă tranzacţii decât cu principalele monede de circulaţie internaţională.
"Achiziţionarea de euro sau dolari pentru un schimb valutar ulterior în moneda dorită presupune costuri mai ridicate decât utilizarea cardului, fie ca metoda de plată, fie pentru retragerea de numerar de la ATM-urile de la destinaţie, întrucât cardul realizează în mod automat conversia în orice monedă dorită", se mai spune în comunicat.
Per ansamblu, cea mai costisitoare variantă de gestionare a banilor în străinătate o reprezintă schimbul valutar la aeroportul-destinaţie. Acesta generează costuri suplimentare mai ales atunci când necesită şi schimburi indirecte, în ţara de origine într-o monedă de circulaţie internaţională (precum euro sau dolari) şi la destinaţie în valuta ţării respective.
Studiul a fost realizat analizând principalele destinaţii de călătorie pentru şapte state din Europa Centrală şi de Est şi Israel, respectiv pentru 28 de rute.
Au fost luate în calcul toate costurile plăţii într-o monedă străină, comparând cheltuielile generate de plata cu cardul la comercianţi internaţionali, în raport cu costurile pe care le implică schimburile valutare realizate la case de schimb din ţară/destinaţie sau de la sucursalele băncilor locale, precum şi retragerile de la ATM. Studiul a analizat toate tipurile de costuri şi taxe, precum comisioanele de tranzacţie sau retragere de la ATM, respectiv comisioanele sau ratele de schimb valutar.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe