Studiu: România importă lunar până la 96.000 de tone de legume şi fructe / Producătorii români au concurenţă

Un studiu realizat de Cooperativa Tara Mea in iulie 2020 arată că importul de legume a crescut în anul 2019, inclusiv în lunile iulie-august, când ţara noastră abundă de legume autohtone.

Urmărește
1059 afișări
Imaginea articolului Studiu: România importă lunar până la 96.000 de tone de legume şi fructe /  Producătorii români au concurenţă

Sursa FOTO: Profimedia

Producătorii de legume români sunt concuraţi puternic şi chiar în plin sezon de importuri. Şi nu vorbim neapărat de legume proaspete, ci şi de legume congelate, care în iulie 2019, de exemplu, au avut cea mai mare pondere în total importuri realizate de ţara noastră, potrivit analizei realizate de Cooperativa Ţara Mea. “În plin sezon, când legumele româneşti se găsesc din belşug pe piaţă, este păcat să nu alegem produsele proaspete provenite de la legumicultorii nostri. Îndemnul nostru este haideţi să consumăm produse proaspete româneşti. Este vital să susţinem producţia locală în aceste momente dificile prin care trece economia românească“, a precizat Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei Ţara Mea.

În iulie 2019, România a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro, iar în topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate, tomatele şi ceapa. Valori oarecum similare au fost înregistrate şi în celellate luni în care producţia locală este în plin sezon. Astfel, în august, am avut importuri de 25.097 tone, în iulie - 25.635 tone, în iunie - 3. 804 tone şi în septembrie 34.249 tone. În acelaşi timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri - 96.631 tone, în timp ce în august au fost înregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, conform datelor INS.

În 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, în valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone (valoare de 424,3 mil.euro), în 2018, potrivit INS. Principalii furnizori au fost Olanda şi Polonia, peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franţa, Grecia, Ungaria, Spania, Italia şi Egipt. Pe de altă parte, exporturile au atins abia 121.000 tone, în valoare de 95,6 milioane de euro.

România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în 2019, în scădere faţă de anul anterior, când era atins un volum de 3,7 milioane de tone.

„Dacă, pe de o parte, publicul autohton s-a autoeducat serios în ultimii ani şi caută cu preponderenţă produse româneşti, marea majoritate a producătorilor sunt încă în etapa de luptă pentru supravieţuire. Şi, luptându-se cu probleme minore, precum irigaţii, îngrăşăminte sau sortare, nu mai au timp să vadă imaginea de ansamblu. Piaţa se schimbă, nevoile şi cerinţele cumpărătorilor se schimbă, iar fermierul român încă are politica de la o zi la alta.”, spune Florin Burculescu. „Soluţia o reprezintă, din nou, centralizarea, atât pentru acordarea de sprijin, cât şi pentru vânzări. Atunci, cu siguranţă, în loc să intre în panică pentru un hectar de roşii care se strică, producătorul român va avea siguranţa şi relaxarea necesare ca să se gândească şi la maşini de ambalare, congelare, feliere şi, in final, la export.”

Cooperativa Ţara Mea are în total circa 940 de fermieri membri, cu activităţi, pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre. Kaufland România este principala „piaţă de desfacere” a cooperativei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici