SUA, China şi Japonia primele state din lume în funcţie de puterea de cumpărare

China este cea de-a doua mare economie la nivel mondial, după SUA, în funcţie de puterea de cumpărare exprimată în dolari, aceste ţări fiind urmate de Japonia şi India, potrivit Băncii Mondiale (BM).

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului SUA, China şi Japonia primele state din lume în funcţie de puterea de cumpărare

SUA, China şi Japonia primele state din lume în funcţie de puterea de cumpărare (Imagine: Mediafax Foto)

China s-a menţinut pe poziţia a doua, în pofida unei revizuiri în scădere a estimărilor Băncii Mondiale privind paritatea puterii de cumpărare.

Statele în curs de dezvoltare realizează în prezent circa 41% din producţia mondială, comparativ cu 36% în anul 2000.

Producţia totală a economiilor din lume a ajuns la 59.000 de miliarde de dolari în 2006.

Datele prezentate în acest an de BM introduc noi estimări privind paritatea puterii de cumpărare, bazate pe preţul bunurilor şi serviciilor din 146 de state şi ajustate pentru a reflecta costuri şi disponibilităţile locale, transformate în dolari.

Aceste date înlocuiesc estimările de referinţă, dintre care multe datau din anul 1993 sau chiar din anii '80 şi permit comparaţii mai exacte ale dimensiunilor pieţei şi structura economiilor. China a participat în totalitate pentru prima dată.

Un număr de 5 din cele mai mari 12 economii la nivel mondial sunt pieţe în curs de dezvoltare, potrivit clasamentului realizat de BM.

Statele Unite au ocupat în continuare primul loc la nivel mondial, cu o producţie de 13.200 miliarde de dolari, urmate de China, cu 6.100 de miliarde de dolari şi Japonia, cu 4.200 miliarde de dolari.

Următoarele locuri ale topului sunt ocupate de India şi Germania, fiecare cu 2.700 miliarde dolari, urmate de Franţa (1.900 miliarde dolari), Rusia (1.600 miliarde dolari), Italia (1.700 miliarde dolari), Brazilia (1.600 miliarde dolari), Mexic (1.200 miliarde dolari) şi Spania (1.200 miliarde dolari).

China a continuat să ocupe poziţia a doua la nivel mondial, în pofida unei revizuiri în scădere realizată în luna decembrie 2007, care arăta că economiile Indiei şi Chinei sunt cu 40% mai mici decât s-a anticipat anterior.

Ponderea Chinei în economia mondială, în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, a scăzut în urma revizuirii de la 14% la 9,7%. În acelaşi timp, ponderea deţinută de India în economia mondială a scăzut de la 6% la 4,3%.

"Există o mulţine de implicaţii. Una dintre ele este faptul că piaţa locală a Chinei este cu mult mai mare decât ar fi putut crede iniţial oamenii când privesc la ratele de schimb valutar", a declarat Eric Swanson, manager de program pentru datele privind statele în curs de dezvoltare la BM.

Oficialul BM consideră că statul chinez va continua să aibă o piaţă locală de dimensiuni vaste, care produce pentru consum intern, dar datele sugerează altor participanţi la economia mondială că acest stat nu este doar un producător de bunuri, ci şi o potenţială piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici