- Home
- Economic
- NEW YORK, (27.08.2012, 17:07)
- Anca Dumitrescu ,
SUA domină topul mondial al companiilor cu cea mai mare capitalizare de piaţă
Dominaţia companiilor americane în topul celor mai mari entităţi de afaceri la nivel mondial în funcţie de capitalizarea de piaţă este cea mai puternică din ultimul deceniu, după ce profiturile acestora au crescut mai rapid odată cu redresarea economiei globale.
Urmărește
994 afișări
SUA domină topul mondial al companiilor cu cea mai mare capitalizare de piaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Apple, IBM, Wells Fargo şi patru alte companii americane au intrat în acest top după 2007, numărul total al reprezentantelor din SUA ajungând la 14, dintr-un total de 20, transmite Bloomberg.
Acestea au înlocuit în clasament Gazprom, China Petroleum&Chemical, Petroleo Brasileiro şi alte companii din Europa şi Asia.
Din nouă companii intrate în top după 2007, numai BHP Biliton şi Nestle sunt din afara Statelor Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Astfel, numărul companiilor americane prezente în clasament este cel mai mare după 2003, după ce 10 trimestre de creştere a economiei SUA şi avansul profiturilor au urcat indicele Standard&Poor’s 500 cu 109% de la un minim atins în martie 2009.
Modificările reflectă volatilitatea pieţelor emergente şi efectul pozitiv al activităţilor de inovaţie în SUA.
"Statele Unite sunt cel mai bun loc de pe pământ unde o idee bună poate fi transformată într-o afacere mare", a declarat Michael Shaoul, preşedinte la Marketfield Asset Management, care administrează fonduri de 2,7 miliarde de dolari.
Acţiunile companiilor americane devin mai atractive parţial ca urmare a crizei datoriilor suverane din Europa.
Astfel, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 0,5% săptămâna trecută, de la un maxim al ultimilor patru ani, din cauza temerilor legate de criza din Europa, indicele Euro Stoxx 50 a coborât cu 1,5%.
Producătorii de computere şi software au devenit principalii membri ai S&P 500, devansând companiile financiare, printre cele mai valoroase acţiuni fiind cele ale Apple, IBM, Google şi Microsoft.
Ultima oară când o companie tehnologică din afara SUA a făcut parte din topul mondial a fost în 2001, când Nokia era cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel mondial. Din 2007, când Apple a lansat iPhone, capitalizarea de piaţă a Nokia a scăzut cu 92%.
Apple a devenit săptămâna trecută cea mai valoroasă companie din istoria SUA, după ce acţiunile au urcat la 668,87 dolari pe unitate, conferindu-i o capitalizare de piaţă de 627 miliarde de dolari.
În 1997, Apple a fost aproape de faliment, dar în ultimele decenii capitalizarea sa a urcat de peste 80 de ori, fiind de peste un an cea mai mare din lume.
Microsoft are o capitalizare de 256,2 miliarde de dolari, urmată de IBM, cu 226 miliarde de dolari.
IBM, a treia mare companie de tehnologie, este pe locul şapte la nivel mondial după valoarea de piaţă, care a crescut de peste două ori în ultimul deceniu, compania orientându-se către producţia de software, mai profitabilă. Microsoft, avea în 1999 o capitalizare de patru ori mai mare decât IBM.
Google, deţinătorul celui mai popular motor de căutare din lume, este evaluată la 222,6 miliarde de dolari.
Exxon este a doua mare companie la nivel mondial, cu o capitalizare de 406,4 miliarde de dolari, în timp ce PetroChina, care a devenit acum cinci ani prima companie de 1.000 de miliarde de dolari, a coborât pe locul patru, cu o valoare de piaţă de 251,7 miliarde de dolari.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe