SUA: Falimentele de companii sunt în creştere, dar rata şomajului creşte doar moderat

Numărul cererilor de protecţie împotriva falimentului depuse de companii americane îndatorate a urcat în mai, cinci fiind înregistrate în decurs de doar 24 de ore, notează Ziarul Financiar, care citează Financial Times.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului SUA: Falimentele de companii sunt în creştere, dar rata şomajului creşte doar moderat

SUA: Falimentele de companii sunt în creştere, dar rata şomajului creşte doar moderat

Un număr în creştere de compa­nii mari americane caută protecţie împotriva falimentului, semn al unor condiţii de credit din ce în ce mai aspre. Opt companii cu datorii de peste 500 milioane de dolari au depus astfel de cereri de protecţie în această lună, în timp ce în 2022 media lunară a fost de doar trei.

27 de debitori mari au intrat în faliment până acum în 2023, compa­rative cu 40 pentru întregul an 2022.

Randamentele obligaţiunilor junk au consemnat mai mult de o dublare de la sub 4% la mijlocul anului 2021, dezvăluind cât de scump a devenit capitalul pentru debitorii mai puţin solvabili. Banca centrală americană a avertizat că băncile ar putea restrân­ge în continuare oferta de credit pen­tru companii în urma turbulenţelor recente din sectorul bancar.

„Ne aşteptăm la o creştere a re­structurărilor determinată de o com­binaţie de niveluri mai ridicate ale da­toriei în urma pandemiei şi scum­pirii creditului“, arată Bill Derrough, bancher de investiţii la Moelis.

Pe de altă parte, numărul ameri­ca­nilor care au depus cerere pentru beneficii de şomaj a crescut doar mo­derat săptămâna trecută, iar datele pentru două săptămâni anterioare au fost revizuite puternic în jos, indicând că piaţa americană a muncii rămâne solidă, potrivit Reuters.

Guvernul american îşi va publica raportul privind ocuparea forţei de muncă pentru luna mai la sfârşitul acestei săptămâni. Unii economişti spun că rezilienţa pieţei muncii creşte riscul ca Fed să majoreze în conti­nua­re dobânzile în iunie.

În luna aprilie, economia ameri­cană a adăugat 253.000 de locuri de muncă, comparativ cu estimările Reuters de 245.000.

Piaţa americană a muncii a înce­tinit doar marginal în pofida majoră­rii cu 500 puncte bază a dobânzilor de către Fed.

Analiştii ING arată că şomajul este un indicator care nu reflectă ultimele schimbări şi că acesta va încheia din nefericire anul la un nivel mai ridicat decât cel din prezent.

Pentru că indicatorul nu reflectă ultimele schimbări, câteodată apar semnale contradictorii, arată aceştia. Băncile americane îşi înăspresc standardele de creditare, fapt ce rezultă întotdeauna într-o creştere a şomajului.

În urma retragerii liniilor de creditare de către bănci, companiile cu probleme se transformă în companii falimentare, iar şomajul creşte, arată analiştii ING.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
companii,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici