SUA şi UE cer BERD să analizeze rolul băncii în Rusia

Statele Unite, Uniunea Europeană şi alţi parteneri din G7 cer BERD să analizeze rolul băncii în Rusia, cel mai mare beneficiar al fondurilor instituţiei finaciare, care riscă să fie supusă unor noi sancţiuni din cauza conflictului din Ucraina.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului SUA şi UE cer BERD să analizeze rolul băncii în Rusia

SUA şi UE cer BERD să analizeze rolul băncii în Rusia (Imagine: Shutterstock)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit anul trecut în Rusia 1,8 miliarde de euro.

Până în prezent, 19 companii şi 45 de persoane din Rusia sunt ţinta sancţiunilor Statelor Unite şi UE.

Oficialii SUA şi UE vor ca BERD să analizeze ce efect au sancţiunile asupra finanţării proiectelor băncii în Rusia, în timp ce şeful băncii, Suma Chakrabarti, consideră că instituţia joacă un rol pozitiv în această ţară.

Rusia, care a deplasat 40.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, riscă noi sancţiuni dacă se va amesteca în votul prezidenţial de pe 25 mai şi va susţine separatiştii pro-ruşi.

Unii acţionari ai BERD sunt îngrijoraţi că Rusia este pe de o parte finanţată şi pe de altă parte penalizată.

"Atât timp cât Rusia continuă să ocupe ilegal Ucraina, afacerile nu pot decurge ca de obicei. Rusia nu trebuie să continue să se amesteze în problemele unui stat suveran. Dacă situaţia va persista, Rusia va risca o izolare tot mai mare din partea comunităţii internaţionale şi va suferi consecinţe serioase", se arată într-un comunicat al Canadei, la reuniunea anuală a BERD de la Varşovia.

SUA şi ceilalţi membri ai G7 deţin o participaţie majoritară la BERD. Astfel, Statele Unite au 10% din acţiuni, iar Marea Britanie, Japonia, Canada, Germania, Franţa şi Italia deţin câte 8,5%.

"Cerem tuturor membrilor BERD să îşi dubleze eforturile de susţinere a Ucrainei în acest moment critic. Cerem Rusiei să oprească acţiunile destabilizatoare din sudul şi estul Ucrainei şi să-şi folosească în schimb influenţa pentru a asigura un mediu sigur pentru toţi ucrainenii, la alegerile din 25 mai", potrivit comunicatului SUA, citat de Bloomberg.

Marea Britanie acuză Rusia că nu respectă legile internaţionale pe care BERD ar trebui să le promoveze, în timp ce vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a avertizat în privinţa riscurilor din partea Rusiei şi Ucrainei.

Redresarea economică a ţărilor unde BERD este prezentă este pusă în pericol de criza ucraineană. BERD a redus miercuri cu peste 50% estimările economice pentru cele 30 de state est-europene şi din Asia Centrală unde banca acordă finanţări.

PIB-ul regiunii va avansa în medie cu 1,3% în acest an, comparativ cu ritmul de 2,8% anticipat de BERD în ianuarie.

Totuşi, EBRD nu intenţionează să se retragă imediat din Rusia, în pofida sancţiunilor împotriva acestei ţări.

"Indiferent care va fi viitorul, cred cu tărie că banca a avut un rol pozitiv în Rusia, contribuind la reforme. BERD a făcut bine şi continuă să facă bine în Rusia", a declarat joi Chakrabarti, într-o conferinţă de presă la Varşovia.

El a arătat că 90% dintre investiţiile băncii în Rusia sunt în sectorul privat, iar BERD va continua să susţină proiectele de infrastructură din regiunile subdezvoltate, ca şi companiile mici şi mijlocii.

BERD a avertizat miercuri că economia Rusiei va stagna în acest an, iar dacă vor fi aplicate noi sancţiuni ar putea intra în recesiune.

Dmitri Pankin, secretar de stat în Ministerul rus de Finanţe, a declarat joi, la reuniunea BERD, că există o corelaţie între declinul investiţiilor străine directe în Rusia şi criza ucraineană, cu toate că principalul motiv este reprezentat de problemele economice. El a refuzat să comenteze sancţiunile, spunând că sunt în responsabiliatatea Ministerului de Externe.

El a mai spus că operaţiunile BERD ar trebui să fie cât mai depolitizate cu putinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici