Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un profit operaţional de 434 miliarde de yeni. În anul fiscal încheiat în martie, câştigul operaţional al grupului a fost de 468,3 miliarde de yeni.
Cutremurul cu magnitudine de 9 grade pe scara Richter care a lovit Japonia la 11 mai a forţat Toyota şi alţi constructori auto să reducă producţia pe piaţa locală şi în străinătate, din cauza problemelor în asigurarea aprovizionării cu piese.
Problemele de la centrala nucleară de la Fukushima şi întreruperile din sistemul energetic au agravat situaţia companiilor auto.
Toyota, cel mai mare producător auto a anunţat, în mai, că profitul din perioada ianuarie-martie a scăzut cu 52% din cauza cutremurului, însă grupul a întârziat prezentarea prognozei pentru anul în curs pentru a evalua impactul dezastrului asupra consumului şi aprovizionării.
Grupul a estimat că vânzările de autovehivule vor înregistra un declin de 1%, la 7,24 milioane de unităţi.
Perturbarea severă a aprovizionării înseamnă că Toyota va pierde aproape sigur poziţia de lider pe piaţa auto în favoarea General Motors. Producătorul nipon ar putea fi depăşit şi de Volkswagen, ajungând pe locul al treilea în ierarhia celor mai mari constructori auto.
Acţiunile Toyota au scăzut cu 7,5% de la dezastru, evoluţie mai slabă decât cea a bursei nipone.