- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.06.2024, 11:57)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Sucul de portocale riscă să devină aproape un lux din cauza preţului citricelor
Încă de la începutul anului, sunt observate scumpiri la o serie de produse de bază, însă acum vine rândul sucului de portocale, care este în pericol să devină un lux pentru consumatorul de rând, preţurile crescând din cauza unor evenimente independente de producător, potrivit unei analize XTB.
Urmărește
224 afișări
Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, consecinţele unor evenimente climatice şi biologice sunt deja vizibile şi în zone care, privite din Europa, păreau „ferite” - posibil şi prin prisma distanţei geografice. Evenimentele de anul acesta ne arată că echilibrul preţurilor pentru produse agricole variate, inclusiv cele exotice, este mai fragil decât în trecut, iar schimbările tiparelor meteorologice pot genera perturbări ample şi de durată.
Banca Centrală Europeană menţionează riscul preţurilor la alimente în comunicatul deciziei de politică monetară din iunie, deşi probabil atenţia este mai degrabă îndreptată către produsele de bază. Anul, aflat nici la jumătate, a adus deja un vârf al preţurilor la cafea pentru ultimii trei ani, urmat de o corecţie moderată şi de o explozie a preţurilor la cacao, care s-au triplat de la începutul anului până în aprilie, coborând de atunci cu doar 14%. După cacao şi cafea, un alt deliciu devine mai costisitor pentru consumatori.
Sucul de portocale a pus pe jar iubitorii de citrice, înregistrând creşteri pronunţate în această primăvară. Contractele futures (la termen) pentru concentrate Orange Juice cu scadenţa în iulie, în prezent cele mai tranzacţionate, au atins un vârf de 4,95 dolari/livră pe 28 mai. Deşi cotaţiile au scăzut până la 4,25 dolari/livră la închiderea de miercuri, ele rămân cu 8% mai sus faţă de acum o lună, cu un avans de 21,2% în 3 luni şi 105,3% în ultimul an, arată Claudiu Cazacu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Florida, care produce 90% din sucul de portocale din SUA, a fost afectată masiv de uragane, vreme rece şi dăunători în trecut, cu efecte tot mai vizibile. Pe lângă vremea din SUA, provocările din Brazilia, ţara care produce 70% din oferta globală de suc de portocale, şi-au pus amprenta pentru al treilea an consecutiv.
Aici, problema este boala bacteriană numită „înverzirea citricelor”, pentru care nu există remediu, şi care duce la uscarea copacilor în câţiva ani. Insectele care savurează sucul fructelor sunt responsabile pentru răspândirea bacteriei. La aceste probleme s-au adăugat seceta şi căldura extremă. Tiparele climatice actuale şi natura efectelor distribuite în timp conduc la prognoze nu tocmai optimiste referitoare la producţia de portocale în aceste regiuni.
Potrivit International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), o asemenea situaţie nu s-a mai întâlnit vreodată, nici măcar în timpul marilor îngheţuri sau uragane din trecut.
Exporturile Braziliei au mers în 2023, în primul rând, spre Europa, cu 55% şi apoi către SUA, o cotă de 31%. Producţia ar urma să scadă cu aproape un sfert, potrivit estimărilor, ceea ce ar conduce la cea mai redusă producţie de după 1988, potrivit asociaţiei producătorilor de citrice din Brazilia. Spania, cel mai mare producător european, ar urma să înregistreze o producţie în scădere cu 8% şi cu aproape 24% sub media ultimilor 5 ani.
Chiar dacă pentru un bun care este gustos sau dulce există deseori o marjă acceptabilă, presiunea din mai multe direcţii pe portofelul consumatorilor, în Europa şi SUA, nu a rămas fără efect. Preţul la nivel de distribuitori a avansat cu aproape 77% într-un an. În Europa, consumatorii resimt şi costurile de transport şi ambalare mai ridicate, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.
După ce preţurile au „luat-o razna”, consumatorii au început să se reorienteze, cererea scăzând cu o cincime. Producătorii de băuturi răcoritoare iau în calcul modificarea conţinutului pentru a include, printre altele, mandarine. Alţii ar putea lua în considerare amestecul cu suc de mere sau de struguri, având în vedere costurile logistice asociate utilizării mandarinelor.
Plantarea unor noi arbori va lua timp, iar un tratament pentru bacteria dăunătoare este doar la nivel de speranţă. Totuşi, în cele din urmă, legile de bază ale cererii şi ofertei vor recrea un relativ echilibru. Alte regiuni ar putea prelua misiunea de a produce pe măsura dorinţelor consumatorilor, indicii venind dinspre Africa de Sud, deja un mare exportator de citrice în lume.
Fără certitudini cu privire la preţurile viitoare, pomicultorii vor avea, însă, o abordare reţinută în unele regiuni. În plus, dacă într-unul din anii viitori vremea, rezistenţa la dăunători şi mutarea producţiei în alte regiuni ar permite o ofertă mult mai ridicată, preţurile ar deveni rapid descurajante pentru noi plantări.
Pentru moment, însă, dincolo de o aşteptată volatilitate foarte ridicată, preţurile sunt în trend ascendent. Soluţii ar putea apărea, dar e nevoie de o pregătire, rezilienţă şi adaptare suplimentară a cultivatorilor. În lipsa acestora, riscul de a vedea sucul de portocale trecând de la abundenţă la relativă raritate şi preţ de cvasi-lux ar fi dificil de evitat, punctează Claudiu Cazacu.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump