Suedia devine din ce în ce mai puţin ostilă ideii de adoptare a monedei euro, în timp ce coroana se apropie de minime istorice

Urmărește
873 afișări
Imaginea articolului Suedia devine din ce în ce mai puţin ostilă ideii de adoptare a monedei euro, în timp ce coroana se apropie de minime istorice

Populaţia suedeză a devenit mai interesată de ideea adoptării monedei euro, în condiţiile în care coroana se tranzacţionează aproape de cele mai slabe niveluri din istorie, raportează Bloomberg.

Un sondaj publicat miercuri de Statistics Sweden a arătat că 30,6% ar vota în favoarea adoptării euro. În timp ce 50,5% se opun în continuare abandonării coroanei, sprijinul pentru moneda comună se află acum la cel mai ridicat nivel de la începutul crizei datoriilor europene, în urmă cu mai bine de un deceniu. 

Scăderea constantă a valorii monedei suedeze a făcut ca bunurile importate să fie mai scumpe şi, deşi a stimulat profiturile industriei de export, a stârnit şi îngrijorarea că producătorii interni nu vor avea suficiente stimulente pentru a optimiza şi a creşte competitivitatea pe termen lung. 

„Mă bucur să văd că impulsul pentru aderarea Suediei la uniunea monetară este în creştere", a declarat fondatorul Cevian Capital, Christer Gardell, care s-a numărat printre cei mai vocali lideri de afaceri care au susţinut adoptarea euro. „Este foarte evident că monedele marginale sunt penalizate cu un discount uriaş într-o lume monetară dominată de USD şi EUR." El a adăugat că vocea Suediei nu va fi, de asemenea, suficient de puternică pentru a ajuta la „ascuţirea" Uniunii Europene, dacă nu aderă la euro. 

Cu toate acestea, apetitul politic pentru această mişcare rămâne limitat, doar un singur partid din parlament, liberalii, făcând presiuni active pentru o regândire a stretegiei în cauză.  

Până în prezent, Finlanda rămâne singura naţiune nordică care a adoptat euro, în timp ce Danemarca şi-a ancorat moneda la euro fără a se alătura zonei monetare comune cu 20 de membri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici