- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Suma record împrumutată de BCE băncilor reduce costurile de împrumut pentru Spania, Italia şi Belgia
Fondurile de aproape 500 de miliarde de euro împrumutate de Banca Centrală Europeană (BCE) băncilor comerciale în decembrie reduc costurilor de împrumut pentru Italia, Spania şi Belgia, compensând lipsa unei soluţii la criza datoriilor suverane, potrivit Bloomberg.
Suma record împrumutată de BCE băncilor reduce costurile de împrumut pentru Spania, Italia şi Belgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Randamentul obligaţiunilor Italiei pe doi ani a scăzut cu 0,5 puncte procentuale, iar cel al Belgiei cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu 21 decembrie, când BCE a împrumutat băncilor 489 miliarde de euro pe perioadă de trei ani.
"Costurile de împrumut pe termen scurt au scăzut semnificativ, iar asta ajută la câştigarea de timp. În urmă cu şase săptămâni părea că va exista o criză de finanţare fără precedent, însă aceasta a fost evitată cu ajutorul BCE", a afirmat directorul diviziei de cercetare a Nomura, Jens Nordvig.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Sub preşedinţia italianului Mario Draghi, BCE a redus dobânda de politică monetară la minimul record de 1% pentru a convinge băncile, împovărate de expunerea pe datoria suverană a ţărilor cu probleme din zona euro, să continue să ofere finanţări în regiune.
O parte a banilor de la BCE sunt investiţi probabil în obligaţiuni suverane, a afirmat Fabrizio Fiorini, director de investiţii la compania Aletti Gestielle, unde supraveghează active de 8 miliarde de dolari.
"O parte a sumelor împrumutate de la BCE vor ajunge la ţările de la periferia zonei euro. Asta ar trebui să permită Italiei şi Spaniei să se împrumute la costuri mai mici, cel puţin în primul trimestru", a spus Fiorini.
Italia a vândut la sfârşitul lunii decembrie titluri în valoare de 9 miliarde de euro la jumătate din randamentul de la licitaţia precedentă din noiembrie. Tot la finele lunii decembrie, guvernul de la Roma a vândut obligaţiuni scadente în martie 2022 la un randament mediu de 6,98%, în scădere de la 7,56% în noiembrie.
Belgia, care a fost retrogradată de Moody's cu două trepte la 16 decembrie, a împrumutat 2,44 miliarde de euro, mai mult decât intenţiona marţi, după ce costurile de finanţare au coborât la minimul ultimelor 18 luni.
Comisia Europeană a înrăutăţit în noiembrie prognoza economică, iar premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, că regiunea se află "în pragul unei recesiuni, a cărei dimensiuni nu este încă bănuită".
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a anunţat în decembrie că analizează, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile a 15 ţări europene, inclusiv Germania şi Franţa.
Franţa a împrumutat 7,96 miliarde de euro joi, cu scadenţă în 2021, 2023, 2035 şi 2041, însă la costuri în crştere.
Întrucât lideri din zona euro nu au reuşit să ajungă la o soluţie cu impact puternic asupra crizei din zona euro, BCE a luat măsuri fără precedent pentru a împiedica o extindere a crizei. Fondurile de 489 miliarde de euro împrumutate de 523 de bănci de la BCE în decembrie au depăşit estimarea de 293 miliarde de euro a analiştilor consultaţi la momentul respectiv de Bloomberg.
BCE va oferi o nouă serie de împrumuturi pe trei ani la 28 februarie. Un raport de luna trecută a arătat că activele deţinute de bancă a urcat la 2.730 miliarde de euro, în urma acestor împrumuturi.
Banca centrală a cumpărat şi obligaţiuni guvernamentale pentru a limita costurile de împrumut. Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei a depăşit 7% în noiembrie, nivel care a determinat Grecia, Irlanda şi Portugalia să ceară ajutor financiar extern, dar s-a menţinut ulterior la 6,9%.
De asemenea, pentru titlurile pe doi ani, randamentul actual al Italiei, de 4,57%, este sub media de 4,69% a ultimelor şase luni şi sub maximul de 7,66% înregistrat în noiembrie. Randamentul pe doi ani al Spaniei, de 3,48%, a scăzut de la peste 6% în urmă cu şase săptămâni, notează Bloomberg.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO