Summit-ul UE de la sfârşitul săptămânii: Merkel şi Sarkozy nu vor pleca fără un acord decisiv anticriză

Liderii Franţei şi Germaniei nu vor pleca de la summit-ul UE de la finele acestei săptămâni înainte de a se ajunge la un acord decisiv pentru soluţionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, a declarat miercuri ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin.

Urmărește
603 afișări
Imaginea articolului Summit-ul UE de la sfârşitul săptămânii: Merkel şi Sarkozy nu vor pleca fără un acord decisiv anticriză

Summit-ul UE de la sfârşitul săptămânii: Merkel şi Sarkozy nu vor pleca fără un acord decisiv anticriză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nici Nicolas Sarkozy, nici Angela Merkel nu se vor ridica de la masa negocierilor la acest summit până nu se va ajunge la un acord puternic. Foarte multe depind de ce se va întâmpla vineri, de cum va fi primit răspunsul şefilor de stat", a afirmat Baroin la Canal+, notând că Franţa va face toate eforturile necesare pentru a-şi conserva ratingul de top AAA.

Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, aflat în vizită la Paris în timpul unui turneu în Europa, s-a arătat de asemenea încrezător în proiectul franco-german prezentat luni. Merkel şi Sarkozy vor promova, la summit, modificarea Tratatului UE pentru a introduce controale stricte ale bugetelor naţionale şi sancţiuni automate pentru guvernele care încalcă normele europene.

"Am foarte multă încredere în ceea ce fac preşedintele Franţei şi ministrul Finanţelor, care lucrează cu Germania pentru a construi o Europă mai puternică", a declarat Geithner într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu Baroin.

Sarkozy şi Merkel vor prezenta vineri propunerile de modificare a Tratatului UE, pentru a restaura încrederea pieţelor în guvernele zonei euro şi pentru a preveni agravarea crizei datoriilor de stat.

Subliniind gravitatea crizei, băncile italiene sunt tot mai dependente de finanţarea de la Banca Centrală Europeană. Băncile italiene au împrumutat în noiembrie 153,2 miliarde euro de la BCE, faţă de 111,3 miliarde euro în octombrie şi de aproape patru ori mai mult decât suma de 41,3 miliarde euro din iunie.

Băncile din zona euro au împrumutat miercuri de la BCE peste 50 miliarde de dolari în prima operaţiune în dolari efectuată de instituţie după acţiunea concertată de săptămâna trecută prin care marile bănci centrale ale lumii au redus costurile finanţării în dolari. Anterior, analiştii intervievaţi de Reuters estimau că prima astfel de operaţiune va avea o cerere de numai 10 miliarde de dolari.

Germania se pregăteşte să reactiveze săptămâna viitoare fondul de intervenţie de urgenţă în sistemul bancar, deşi miniştrii cabinetului Merkel nu s-au înţeles încă dacă băncile ar trebui să fie obligate, în condiţii extreme, să accepte o injecţie de capital public, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă oficială germană.

Consiliul guvernatorilor BCE susţine joi ultima şedinţă de politică monetară din acest an, de importanţă crucială tocmai pentru că precede summit-ul UE, iar economiştii anticipează că dobânda cheie va fi redusă de la 1,25% la 1%, iar banca va introduce operaţiuni de finanţare cu termen mai lung pentru bănci şi va creşte gama de active care pot fi depuse drept colateral.

Agenţia de rating Standard & Poor's a avertizat luni noapte că ar putea reduce ratingurile a 15 ţări din zona euro, inclusiv cele şase state cu rating AAA, dacă summit-ul UE nu va aduce un plan credibil şi decisiv de stingere a crizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici