- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Suprafeţele cultivate cu grâu în Rusia vor scădea; preţurile mondiale vor continua să crească
Veniturile fermierilor ruşi s-au redus din cauza interzicerii exporturilor de cereale, ceea ce va duce la scăderea suprafeţelor însămânţate cu grâu din Rusia cu 2,3%, la 25,68 milioane hectare, minimul ultimilor patru ani, semn că preţurile mondiale vor continua să crească, anticipează analiştii.
În timp ce veniturile au scăzut, preţul motorinei a avansat cu 30% în acest an, iar cel al fertilizatorilor produşi de compania Acron, a treia ca mărime din Rusia, a avansat cu 12%, transmite Bloomberg.
Analiştii anticipează că Rusia va produce în acest an 84 de milioane de tone de cereale, cu un milion de tone sub nivelul la care guvernul ar putea ridica embargoul asupra exporturilor.
În timp ce exporturile ruseşti de cereale sunt în continuare interzise, în Statele Unite este prognozată o scădere de 13% a stocurilor de cereale.
În Tunisia şi Egipt, nemulţumirea populaţiei faţă de costul mare al alimentelor a dus la înlăturarea preşedinţilor.
"Situaţia din Rusia este absolut crucială. Ca urmare a scăderii stocurilor la nivel mondial, vom începe anul de pe o poziţie fragilă", a declarat Sudakshina Unnikrishnan, analist la Barclays Capital în Londra, care a realizat cele mai exacte predicţii privind preţul grâului în primele două trimestre din 2010.
Preţul grâului este în Rusia cu 22% mai mic decât contractele la termen de la bursa din Chicago, de referinţă la nivel mondial.
Vicepremierul rus Viktor Zbkov a declarat la începutul acestei luni că termenul de expirare a interdicţiei aplicate exporturilor ar putea fi prelungit din iulie până la sfârşitul lui 2011.
Din acest motiv, tendinţa ascendentă a preţurilor alimentelor, declanşată în iunie anul trecut din cauza secetei şi inundaţiilor produse din Rusia până în Canada, va continua.
Preţul mediu al grâului va fi de 8,98 dolari pe buşel (un buşel-27 kilograme) în trimestrul viitor, cu 7,9% mai mare faţă de cotaţia de 8,32 dolari pe buşel înregistrată la ora 10:25 GMT la bursa din Londra, potrivit estimărilor Barclays.
Societe Generale anticipează un preţ de 9,1 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel din peste trei ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO