Indicele de referinţă Stoxx Europe 600 a crescut cu 5,6% din 17 ianuarie, ultima zi de tranzacţionare înainte ca Trump să reintre în Casa Albă, în timp ce pe Wall Street indicele S&P 500 a crescut cu 2,5%, iar indicele Nasdaq Composite, cu o puternică componentă tehnologică, a avansat cu 2,2%.
Performanţa neaşteptat de puternică a indicilor europeni a fost determinată de decizia lui Trump de a nu impune imediat tarife UE, precum şi de perspectiva unor negocieri de pace în Ucraina, au declarat analiştii.
UE a fost pregătită să fie o ţintă majoră a politicilor „America First” ale lui Trump, după ce preşedintele american s-a angajat să impună tarife generale asupra blocului comunitar, însă acestea nu au intrat încă în vigoare.
„Pentru Europa, ameninţarea războiului comercial a fost până acum mai rea decât războiul în sine”, a declarat Andrew Pease, strateg şef de investiţii la Russell Investments. El a adăugat că „celelalte aspecte sunt o tendinţă de creştere a creditării bancare în ultimul an” şi o scădere a ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană.
Acţiunile europene se bucură de cel mai bun început de an de la sfârşitul anilor 1980 şi de cea mai bună performanţă în raport cu SUA din aproape un deceniu, au declarat miercuri analiştii Bank of America într-o notă.
Câştigurile Europei vin în ciuda semnelor de stagnare în principalele economii ale continentului şi a îngrijorărilor cu privire la securitatea pe termen lung a regiunii, deoarece SUA ameninţă să retragă sprijinul militar.
„ Performanţa sa puternică a luat pe toată lumea prin surprindere”, a declarat Daniel Morris, strateg şef de piaţă la BNP Paribas Asset Management.
Raliul a fost favorizat de faptul că administratorii fondurilor europene şi-au majorat alocările de la începutul anului, un sondaj realizat săptămâna aceasta arătând că proporţia celor care consideră că acţiunile din regiune sunt subevaluate a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.
Sectoare precum cel financiar, cel al apărării - stimulat de perspectiva creşterii cheltuielilor de către guvernele europene - şi cel al acţiunilor de lux au crescut ca urmare a lipsei tarifelor din prima zi.
Rheinmetall, cel mai mare producător de muniţii din Europa, a crescut cu 34% în ultima lună, în timp ce producătorul de produse de lux Richemont a crescut cu 11%.
Ameninţarea tarifelor nu a dispărut complet
Pieţele bursiere din regiune au scăzut miercuri după ce preşedintele american a declarat că ia în considerare impunerea unor tarife de 25 % la importurile de maşini, produse farmaceutice şi cipuri. Joi, Stoxx 500 a crescut cu 0,3 %.
„Memoria musculară pentru majoritatea investitorilor este că supraperformanţa europeană poate fi doar pentru perioade foarte scurte, cu sume mici”, au declarat analiştii de la UBS.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.