- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.07.2023, 21:49)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Surpriza din iunie: deficitul bugetar stagnează şi starea bugetului statului se mai ameliorează
- Deficitul bugetar stagnează şi starea bugetului statului se mai ameliorează, anunţă Ziarul Financiar.
- Guvernul trage linie la jumătatea anului: veniturile statului sunt de 243 mld. lei, plus 12%.
- Cheltuielile cresc mai repede, cu 17% şi sunt de 280 mld. lei.
- Deficitul bugetar este 37 mld. lei.
Urmărește
429 afișări
Veniturile bugetului de stat au ajuns la 243 mld. lei la şase luni din 2023, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Cheltuielile au fost de 280 mld. lei, adică un plus anual de 17%. În consecinţă, deficitul bugetar a ajuns la 37 mld. lei, adică 2,3% din PIB.
Surpriza din luna iunie este că deficitul bugetar a stagnat la 37 mld. lei, la fel ca în primele cinci luni din an. Acest lucru înseamnă că în iunie guvernul a încasat aproape la fel cât a cheltuit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
La şase luni din an, însă, deficitul este de 37 mld. lei, în creştere cu aproape 14 mld. lei faţă de cât era la şase luni din 2022.
„Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 20,70 mld lei, consemnând o creştere de 22,3% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (89,0%) şi impozitul pe veniturile din pensii (40,3% ), încasările aferente declaraţiei unice consemnând, de asemenea, o dinamică pozitivă, de 11,4%”, se arată în nota execuţiei bugetare.
Contribuţiile de asigurări au înregistrat 76,75 mld lei, în creştere cu 12,1% (an/an). Ca şi în cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evoluţia fondului de salarii din economie, ca efect al extinderii în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii.
Încasările din impozitul pe profit au însumat 12,74 mld lei, consemnând o creştere de 18,4% (an/an), susţinută de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenţii economici (23,5%).
Încasările nete din TVA au înregistrat 48,69 mld lei, în creştere cu 7,0% (an/an). Evoluţia mai temperată a acestei categorii de venituri este explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice, şi pe fondul unui efect de bază ridicat din anul anterior, cât şi de majorarea restituirilor de TVA cu 15,6%, mai arată sursa citată.
Veniturile din accize au însumat 17,72 mld lei, consemnând o creştere de 6,4% (an/an), explicată de avansul accizelor pentru produsele din tutun (16,9%). În acelaşi timp, evoluţia negativă a încasărilor din accizele pentru produsele energetice cumulate în primul semestru continuă să se amelioreze (-2,7%).
Cheltuielile de personal au însumat 63,08 mld lei, în creştere cu 8,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 36,09 mld lei, în creştere cu 12,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu dobânzile au fost de 15,95 mld lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent plăţile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 2,83 mld lei ca urmare a prefinanţării în primele 6 luni a necesarului brut de finanţare pentru anul 2023.
Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 97,77 mld lei în creştere cu 11,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe