Taiwanul pierde din industria cipurilor în faţa Chinei, dar are şi oportunităţi neaşteptate

Companiile taiwaneze care produc cipuri tradiţionale se confruntă cu o concurenţă tot mai puternică din partea Chinei, care le forţează să îşi regândească strategiile de afaceri şi să caute noi oportunităţi, potrivit unei analize recente a situaţiei din industrie, relatează Reuters.

Urmărește
3086 afișări
Imaginea articolului Taiwanul pierde din industria cipurilor în faţa Chinei, dar are şi oportunităţi neaşteptate

Cazul companiei Powerchip Technology este edificator. În 2015, firma taiwaneză a încheiat un parteneriat cu oraşul chinez Hefei pentru a construi o fabrică de cipuri numită Nexchip. Nouă ani mai târziu, această fabrică a devenit unul dintre principalii săi concurenţi pe piaţa cipurilor tradiţionale, beneficiind de preţuri reduse şi de politica Beijingului care încurajează companiile chineze să folosească furnizori locali.

Situaţia afectează întreaga industrie taiwaneză de cipuri tradiţionale, evaluată la 56,3 miliarde de dolari. Fabrici chinezeşti precum Hua Hong şi SMIC câştigă rapid din cota de piaţă a companiilor taiwaneze Powerchip, UMC şi Vanguard International, în special în domeniul cipurilor pentru maşini şi ecrane.

China şi-a mărit dramatic capacitatea de producţie în ultimii ani. În 2024, China deţine 34% din capacitatea globală de producţie a cipurilor tradiţionale, în timp ce Taiwanul are 43%.

Experţii de la TrendForce estimează că până în 2027, China va depăşi Taiwanul. Din cele 97 de fabrici noi care vor începe să producă între 2023-2025, 57 sunt în China, conform companiei de consultanţă SEMI.

Totuşi, tensiunile dintre SUA şi China creează şi oportunităţi pentru fabricile din Taiwan. Tot mai mulţi clienţi internaţionali cer explicit ca cipurile lor să fie produse în afara Chinei. Frank Huang, preşedintele Powerchip, a confirmat că unele comenzi care ar fi mers în mod normal către China sunt acum direcţionate către fabricile lor din Taiwan.

Pentru a supravieţui, companiile taiwaneze se reorientează către tehnologii mai avansate. De exemplu, Powerchip reduce producţia de cipuri pentru senzori şi ecrane destinate pieţei chineze şi se concentrează pe tehnici noi de producţie, precum stivarea 3D, care permite integrarea mai multor tipuri de cipuri pentru performanţe mai bune şi consum redus de energie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici