Tănăsescu: Aş fi cumpătat în a spune dacă economia va fi pe plus sau pe minus în acest an

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că este cumpătat în a spune dacă economia va fi pe plus sau pe minus în 2010 şi crede într-o revenire a PIB în partea a doua a anului.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Tănăsescu: Aş fi cumpătat în a spune dacă economia va fi pe plus sau pe minus în acest an

Tănăsescu: Aş fi cumpătat în a spune dacă economia va fi pe plus sau pe minus în acest an (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"E prematur să vorbim despre aşa ceva (recesiune în 2010 - n.r.). În viaţă, orice este posibil. Este foarte adevărat că lucrurile s-au schimbat, de aceea aş fi cumpătat în a spune dacă va fi pe plus sau pe minus (economia - n.r.). Dar cred că va exista o tendinţă pozitivă, care va arăta că economia a evoluat faţă de 2009", a afirmat vineri Tănăescu.

El a spus că o scădere economică de 7,1%, înregistrată anul trecut, nu se va mai repeta.

"Eu nu cred, aşa cum văd astăzi, că vom avea o contracţie şi în 2010, ci va exista o revenire anul acesta", a adăugat Tănăsescu.

El a afirmat că încrederea în economie a început să revină timid în societate şi, cel mai probabil, semnele pozitive vor începe să apară în a doua parte a anului.

Tănăsescu consideră că elementele care pot conduce la creşterea PIB în acest an sunt legate de producţia industrială, aflată deja pe o tendinţă crescătoare, de exporturi, agricultură şi de consum, dar într-o proporţie mai mică.

Reprezentanţii patronatelor au declarat joi, după o întâlnire cu delegaţia FMI, că instituţia financiară internaţională ar putea revizui în jos, din nou, prognoza privind creşterea economică a României din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero.

FMI a redus, săptămâna trecută, estimarea privind creşterea economică a României în acest an de la proiecţia anterioară de 1,3% la 0,8%.

O misiune a FMI se află în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în Consiliul Director al FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, în valoare de 850 de milioane de euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici