- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.09.2011, 14:22)
- Cristi Popa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tănăsescu: Salariile managerilor privaţi trebuie acordate după îndeplinirea unor condiţii stricte
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că cel mai important lucru este ca salariile managerilor privaţi la companiile de stat, indiferent de nivelul lor, să fie pe merit, respectiv să fie acordate doar după îndeplinirea unor condiţii foarte stricte.
Urmărește
251 afișări
Tănăsescu: Salariile managerilor privaţi trebuie acordate după îndeplinirea unor condiţii stricte (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)
"În scrisoarea de intenţie trimisă de Guvern către FMI se precizează foarte clar că Executivul s-a angajat să ofere remuneraţii conforme cu realitatea de pe piaţa liberă. Dacă le vei compara cu ceea ce există în momentul de faţă, desigur, distanţa va fi mare şi ar putea apărea probleme legate de opinia publică", a declarat pentru Gândul fostul ministru al Finanţelor.
El a adăugat că rolul Guvernului, al întregului mediu politic, al administraţiei, este foarte important.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
"Trebuie explicat de ce este necesar acest lucru, respectiv restructurarea companiilor de stat, dar, în acelaşi timp, trebuie impuse şi nişte criterii foarte stricte şi clare managementului. Trebuie arătat ce face al management pentru a-şi merita acei bani", a mai spus Tănăsescu.
Potrivit unui proiect prezentat vineri în exclusivitate de MEDIAFAX, managerii privaţi care vor fi numiţi la companiile de stat ar putea câştiga lunar sume care ajung până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga milioane de euro anual în cazul unor societăţi cu profit ridicat, dacă sunt îndeplinite criteriile de performanţă din contract.
Suma încasată de managerul privat din profitul net ar putea depăşi însă două milioane euro şi ar ajunge chiar la patru milioane euro în cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica.
Proiectul este asumat, printre alţii, de ministrul Economiei Ion Ariton şi ministrul Transporturilor Anca Boagiu, în subordinea cărora se află principalele companii vizate pentru management privat.
Managerul privat va avea inclusiv drept de angajare şi concediere a personalului, precum şi de negociere a contractului de muncă.
Indemnizaţia lunară a managerului va fi stabilită prin negociere, pornind de la salariul de bază mediu brut din companie pe ultima lună înmulţit cu un coeficient calculat în raport cu cifra de afaceri pe ultimele 12 luni anterior numirii managerului privat şi cu numărul mediu de salariaţi la data angajării acestuia, conform documentului.
Managerul ar urma să primească şi o cotă de participare la profitul net al companiei, cu condiţia ca acest profit să fie mai mare decât cel înregistrat în exerciţiul financiar precedent şi cel puţin egal cu cea prevăzută în criteriul de performanţă, fără să poată depăşi însă 3,2% din valoarea absolută a profitului net chiar dacă din formula de calcul rezultă o valoare mai mare. Suma cuvenită managerului din profit va fi plătită împreună cu dividendele pentru acţionari.
Pentru a încasa aceste plăţi, managerul va trebui să asigure, ca şi criterii de performanţă, o rată a lichidităţii generale a companiei de peste 1,5 şi o rată a lichidităţii parţiale (intermediare) de peste 0,5, precum şi să limiteze ponderea cheltuielilor cu personalul în valoarea adăugată la sub 80%, nivel considerat drept "limită de alarmă".
Alte criterii de performanţă care vor sta la baza încheierii contractului de management privat vor fi rata profitului net, rata rentabilităţii economice, productivitatea muncii în preţuri curente şi comparabile, perioada de recuperare a creanţelor şi de rambursare a datoriilor, rotaţia stocurilor. Pentru companii mari consumatoare de energie vor putea fi introduşi opţional indicatori privind reducerea consumurilor de energie electrică sau combustibil convenţional.
Obiectivele managerului stipulate în contract vor fi creşterea profitului sau diminuarea pierderilor, după caz, reducerea creanţelor şi a nivelului datoriilor, derularea procesului de restructurare, îmbunătăţirea poziţiei companiei pe piaţa internă şi externă (prin indicatori legaţi de balanţa de import-export, cota de piaţă, volumul desfacerilor) şi pregătirea companiei pentru privatizare (clarificarea situaţiei patrimoniale, atragerea de investitori).
Dacă societatea înregistrează pierderi, coeficientul de calcul al indemnizaţiei lunare va fi diminuat cu până la 30%, iar dacă sunt acumulate datorii către furnizori, bănci sau buget, coeficientul va fi redus cu până la 20%.
În cazul în care situaţia economico-financiară se menţine negativă, cu pierderi şi datorii, pe o perioadă mai mare de maximum două raportări semestriale, adunarea generală a acţionarilor sau ministerul de resort va lua în discuţie oportunitatea revocării managerului privat.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe