- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţara în care un taximetrist valorează mai mult ca un medic/ Şoferii de taxi câştigă, într-o singură zi, mai mult decât un medic într-o lună
Există o ţară în care un taximetrist câştigă, într-o singură zi, mai mult decât un medic o face într-o lună, potrivit Vox.
Care este locul în care un taximetrist câştigă, într-o singură zi, mai mult decât un medic într-o lună
"Într-o zi proastă câştig 60 de dolari. Într-o lună, un medic câştigă 40 de dolari", recunoaşte un taximetrist din Cuba. Defapt el este inginer de profesie, dar este nevoit să conducă un taxi pentru a câştiga mai mulţi bani. "De asta îmi place să fiu taximetrist şi nu inginer".
Cum s-a ajuns în această situaţie?
Imediat după revoluţia din 1959, Fidel Castro a colectivizat toate afacerile private din ţară, iar statul a decis preţurile pentru orice şi a decis şi care vor fi salariile. Angajaţii de la restaurantele deţinute de stat sunt plătiţi la fel, indiferent dacă servesc doar un client sau 100.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Pentru foarte mult timp, economia cubaneză a supravieţuit datorită subvenţiilor primite din partea URSS, dar de la colapsul Uniunii Sovietice, economia cubaneză s-a înrăutăţit. Un exemplu este numărul de raţii pe care-l primesc de la stat cetăţenii. Jurnalistul de la Vox a vorbit cu o femeie din Cuba care a mărturisit că acum primeşte mai puţin ulei, mai puţină făină, mai puţin zahăr faţă de cât primeau în 1992 şi nu mai primesc detergent sau săpun.
În anii 90, guvernul şi-a dat seama că nu mai poate continua fără un sector privat şi a început să acorde licenţe cetăţenilor care voiau să pornească o afacere. Astfel au apărut restaurante deţinute de cetăţeni, iar patronii chiar sunt nevoiţi să vândă mâncare bună dacă vor să aibă o afacere de succes.
Aşadar, motivul pentru care un taximetrist din Cuba câştigă mai mult decât un medic este din cauza faptului că are licenţă de funcţionare şi nu este plătit de stat şi poate taxa clienţii cât vrea. Jurnalistul Vox a plătit 25 de dolari pentru o cursă de 30 de minute de la aeroport până în Havana (în 2015), adică aproape un salariu mediu pe economie (29,6 dolari - 2016) obţinut doar dintr-o cursă.
"Muncesc ca asistentă medicală opt ore pe zi şi câştig mai puţin de 2 dolari pe zi", mărturiseşte o asistentă medicală.
Citeşte continuarea pe Business Magazin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO