Seceta a distrus anul trecut circa o treime din culturile de cereale ale Rusiei, alimentând inflaţia, cu impact asupra popularităţii partidului lui Putin, Rusia Unită, care va încerca, în alegerile din decembrie, să păstreze majoritatea în Parlament.
„Rusia Unită are cei mai mulţi votanţi în mediul rural. Rusia Unită trebuie să ţină seama de acest fapt şi să acţioneze în consecinţă”, a declarat Putin la un congres al fermierilor, în Tambov.
El a arătat că guvernul va aloca în acest an 150 de miliarde de ruble (cinci miliarde de dolari) pentru susţinerea agriculturii, respectiv pentru achiziţia de carburanţi, împrumuturi şi leasing pentru echipamente.
Alegerile din decembrie vor arăta interesul electoratului petnru schimbare şi vor influenţa decizia lui Putin de a candida sau nu la preşedinţie, în martie 2012.
O nouă recoltă agricolă proastă va face mai dificil transferul de putere în Rusia.
„Trebuie să păstreze simpatia electoratului rural. Este esenţial pentru succesul lor în alegeri. Dar evoluţia vremii nu poate fi controlată de Putin”, a declarat analistul politic Pavel Salin.
Unii comentatori consideră că majorarea preţurilor alimentelor a stat la originea revoltelor din ţările arabe, iar istoricii spun că problemele de aprovizonare din St Petersbourg au contribuit la declanşarea revoluţiei bolşevice din 1917.
În ultimii cinci ani, Rusia a cheltuit 25 de miliarde de dolari pentru susţinerea dezvoltării sectorului agricol, iar în 2009 a fost al treilea mare exportator de cereale la nivel mondial.
În urma secetei, Rusia a interzis exporturile de cereale până în iulie, dar termenul ar putea fi prelungit până la sfârşitul acestui an.