Tăriceanu: Adoptarea Euro nu e un proiect de ţară pentru că e un proiect "prea mic"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că adoptarea Euro nu reprezintă un proiect de ţară, fiind "un proiect prea mic" şi a arătat, pe de altă parte, că aderarea la zona Euro nu este, însă, "iminentă", cu toate că au fost îndeplinite criteriile nominale de convergenţă.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Adoptarea Euro nu e un proiect de ţară pentru că e un proiect "prea mic"

Tăriceanu: Adoptarea Euro nu e un proiect de ţară pentru că e un proiect "prea mic" (Imagine: Shutterstock)

"Adoptarea Euro nu e un proiect de ţară pentru că e un proiect prea mic. România a atins criteriile de convergenţă nominală, ar putea să o facă. Nu sunt impedimente, probabil, dar trebuie să vedem care ar fi atitudinea UE, a CE în speţă. Dar acesta e un proiect care, iertaţi-mă, puteţi să consideraţi cum vreţi, nu e un proiect de ţară", a susţinut Tăriceanu.

El a precizat, pe de altă parte, că aderarea nu este, însă, iminentă şi că România ar trebui să facă un efort în continuare pentru a atinge criteriile de covergenţă reală, lucru care mai durează.

Întrebat ce efecte ar resimţi românii după aderarea la moneda Euro şi dacă vor creşte preţurile, Tăriceanu a precizat: "Permiteţi-mi să vă răspud cu o întrebare: este iminentă aderarea României la zona Euro? Nu. Nu este, cu toate că atingem criteriile de convergenţă nominală".

"Eu cred că România ar trebui să facă un efort în continuare pentru a atinge criteriile de convergenţă reală şi acest lucru mai ia timp. Părerea mea este că ţintele care au fost stabilite iniţial pentru aderarea la Euro nu au fost nişte ţinte realiste, dar nu suntem singura ţară care ne-am reconsiderat poziţia şi cred că poziţia BNR este una corectă şi sigur că va rămâne de văzut cum va performa economia românească în continuare", a adăugat Tăriceanu.

El a menţionat că, în viziunea sa, un proiect de ţară vizează ca România să ajungă a şaptea putere economică a Europei.

"Eu azi am vorbit despre un proiect de ţară care excede orizontul aderării la Euro, care ar trebuie să fie unul ambiţios (România, a şaptea putere economică a Europei, n.r.). Un astfel de proiect trebuie să fie etalat pe cel puţin zece ani în care, după estimările mele, România ar trebui să performeze la nivel de creştere a PIB cu cel puţin 2-2,5% peste media ţărilor europene. Acest lucru ar însemna ca România să meargă cu un ritm de creştere anual între 4 şi 4,5% şi atunci putem să ne apropiem de standardele europene, putem să reducem decalajele. Altfel, decalajele vor rămâne în continuare sau se vor accentua", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a participat, joi, la Forumul "România 2014-2020. Strategii de dezvoltare", unde a susţinut o alocuţiune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici