- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.05.2014, 13:23)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Adoptarea Euro nu e un proiect de ţară pentru că e un proiect "prea mic"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că adoptarea Euro nu reprezintă un proiect de ţară, fiind "un proiect prea mic" şi a arătat, pe de altă parte, că aderarea la zona Euro nu este, însă, "iminentă", cu toate că au fost îndeplinite criteriile nominale de convergenţă.
Urmărește
288 afișări
Tăriceanu: Adoptarea Euro nu e un proiect de ţară pentru că e un proiect "prea mic" (Imagine: Shutterstock)
"Adoptarea Euro nu e un proiect de ţară pentru că e un proiect prea mic. România a atins criteriile de convergenţă nominală, ar putea să o facă. Nu sunt impedimente, probabil, dar trebuie să vedem care ar fi atitudinea UE, a CE în speţă. Dar acesta e un proiect care, iertaţi-mă, puteţi să consideraţi cum vreţi, nu e un proiect de ţară", a susţinut Tăriceanu.
El a precizat, pe de altă parte, că aderarea nu este, însă, iminentă şi că România ar trebui să facă un efort în continuare pentru a atinge criteriile de covergenţă reală, lucru care mai durează.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
Întrebat ce efecte ar resimţi românii după aderarea la moneda Euro şi dacă vor creşte preţurile, Tăriceanu a precizat: "Permiteţi-mi să vă răspud cu o întrebare: este iminentă aderarea României la zona Euro? Nu. Nu este, cu toate că atingem criteriile de convergenţă nominală".
"Eu cred că România ar trebui să facă un efort în continuare pentru a atinge criteriile de convergenţă reală şi acest lucru mai ia timp. Părerea mea este că ţintele care au fost stabilite iniţial pentru aderarea la Euro nu au fost nişte ţinte realiste, dar nu suntem singura ţară care ne-am reconsiderat poziţia şi cred că poziţia BNR este una corectă şi sigur că va rămâne de văzut cum va performa economia românească în continuare", a adăugat Tăriceanu.
El a menţionat că, în viziunea sa, un proiect de ţară vizează ca România să ajungă a şaptea putere economică a Europei.
"Eu azi am vorbit despre un proiect de ţară care excede orizontul aderării la Euro, care ar trebuie să fie unul ambiţios (România, a şaptea putere economică a Europei, n.r.). Un astfel de proiect trebuie să fie etalat pe cel puţin zece ani în care, după estimările mele, România ar trebui să performeze la nivel de creştere a PIB cu cel puţin 2-2,5% peste media ţărilor europene. Acest lucru ar însemna ca România să meargă cu un ritm de creştere anual între 4 şi 4,5% şi atunci putem să ne apropiem de standardele europene, putem să reducem decalajele. Altfel, decalajele vor rămâne în continuare sau se vor accentua", a mai spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a participat, joi, la Forumul "România 2014-2020. Strategii de dezvoltare", unde a susţinut o alocuţiune.
Citeşte şi:
Guvernul a stabilit data ţintă pentru aderarea României la zona euro. Noul program de convergenţă, trimis la Bruxelles
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:34
-
astăzi, 13:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia