În prezent, banca centrală atrage de regulă depozite la două săptămâni, însă mai organizează licitaţii şi pentru depozite cu scadenţe mai scurte, de doar câteva zile.
Antohi a arătat că BNR vizează diminuarea la o săptămână a scadenţei depozitelor, acesta fiind un sistem practicat şi de alte bănci centrale care ţintesc inflaţia.
"Reducerea scadenţei are în vedere apropierea de nevoile băncilor, iar durata de o săptămână este preferată şi de bănci", a spus Antohi.
În luna februarie, excedentul de lichiditate din piaţă era de 8,5 miliarde de lei, comparativ cu 10,41 miliarde de lei în anul 2007, potrivit datelor prezentate de Antohi în cadrul seminarului "Politica monetară: evoluţii şi provocări", organizat de BNR.
Directorul băncii centrale a mai arătat că valoarea netă a deficitului de lichiditate înregistrat de bănci a urcat în luna februarie la 3,08 miliarde de lei, comparativ cu 1,3 miliarde de lei în 2007.
Băncile comerciale deţin peste cinci miliarde de lei în titluri de stat, ceea ce reprezintă jumătate din valoarea titlurilor emise, a anunţat Antohi.
De asemenea, ea a mai menţionat că trei bănci deţin jumătate din activele eligibile.
Potrivit directorului BNR, piaţa monetară interbancară este în creştere, în timp ce piaţa secundară a titlurilor de stat se află în regresie.