- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.02.2019, 16:07)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu, către reprezentanţii băncilor veniţi la dezbaterea măsurilor OUG 114 din Parlament: Să nu aveţi impresia că aţi venit pe teritoriu minat sau ostil/ Ce spune despre companiile din Fondul Suveran
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis reprezentanţilor Asociaţiei Române a Băncilor, marţi la Parlament, pentru dezbaterea măsurilor OUG 114 în sectorul bancar, că parlamentarii sunt deschişi la discuţii şi nu vrea să aibă impresia că sunt pe „teritoriu minat sau ostil”.
Urmărește
845 afișări
Tăriceanu, către reprezentanţii băncilor veniţi la dezbaterea măsurilor OUG 114 din Parlament: Să nu aveţi impresia că aţi venit pe teritoriu minat sau ostil
„Întâlnirea de azi e prilejuită de faptul că OUG 114. A intrat practic în dezbatere în Parlament şi în ordinea constituţională, Senatul este prima Cameră de dezbatere. Am discutat cu foarte mulţi dintre colegii mei senatori şi nu numai, de exemplu dl Vosganian şi dl Gerea sunt reprezentanţi din Camera Deputaţilor. Este evident că acesta nu este un dialog academic, e un dialog practic, pentru că fără a nega scopul OUG, am văzut o serie de reacţii în domeniul bancar pe care vrem să le discutăm cu dvs ca să le înţelegem mai bine. Intenţia OUG 114 în ceea ce priveşte sectorul bancar a fost, nu ascund, de a pune presiune legat de creditele acordate mediului economic, cât şi persoanelor private. Vreau să facem lucrurile într-o logică liberală. Vrem din această OUG să protejăm şi interesul consumatorilor, clienţilor băncilor, dar trebuie să ţinem cont şi de interesul băncilor, pentru că ele trebuie să facă profit. Vrem să existe în final o negociere din care cineva să câştige totul şi alţii să piardă totul. Trebuie să fie un win-win, să aibă toată lumea de câştigat”, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în debutul întâlnirii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Acesta a adăugat că din discuţiile pe care le-a avut, săptămâna la comisia economică a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Banca Naţională şi-a arătat disponibilitatea în legătură cu modalitatea stabilirii ROBOR. Tăriceanu a vorbit şi despre subiectul activelor care trebuie să rămână impozitabile, precizând că trebuie văzut dacă ar putea fi aduse modificări în acest sens prevederilor OUG 114.
„Am să facă scurtă referire cu privire la o discuţie pe care am avut-o cu guvernatorul BNR şi cu membri ai Consiliului de administraţie. Din discuţiile pe care le-am avut cu domniile lor a rezultat clar că există o disponibilitate pentru a reconsidera modul în care se calculează ROBOR. BNR a spus da, faţă de modalitatea care există în prezent, ROBOR stabilit prin cotaţii de bănci, o şedinţă de fixing la ora 11.00, am putea să ne gândim să stabilim ROBOR pe baza tranzacţiilor efective pe o anumită perioadă precedentă. Al doilea lucru este sigur care ar fi o formulă mai eficientă de impozitare suplimentară la nivelul sectorului bancar, având în vedere obiectivul pe care noi l-am anunţat şi anume ar coborî dobânzile la credite. Şi au spus că s-ar putea avea în vedere o taxă pe diferenţialul între dobânda la credite şi dobânda la depozite. Al treilea lucru pe care l-am discutat cu BNR a fost structura, care este lista până la urmă a activelor care ar trebui să rămână impozabile sau a activelor care ar trebui scoase din calculul acestei taxe, cum ar fi titlurile de stat, programele guvernamentale, gen Prima Casă, Start Up Nation, etc. Avem din partea noastră toată deschiderea să discutăm cu dvs dechis la obiect, pentru că obiectivul este de a scoate o lege cât mai bună. OUG poate suferi modificări, dacă sunt justificate, argumentate, pe parcursul legislativ”, a explicat Tăriceanu.
Nu în ultimul rând, liderul ALDE a spus că parlamentarii sunt deschişi discuţiilor cu reprezentanţii băncilor şi nu vrea ca aceştia să rămână cu impresia că Legislativul este un teritoriu ostil sau minat.
„Am văzut că rezultatele bilanţurilor băncilor în ultimii ani au fost foarte bune, la unele, nu la toate, nu pot generaliza, randament care am văzut că a depăşit media europeană. O serie de măsuri în perioada de criză au putut fi recuperate şi acestea au fost profituri excepţionale. Sigur poate să fie acest motivul randamentului spectaculos. Modul în care a evoluat sectorul bancar din România, faptul că băncile nu au dat bir cu fugiţii, lucrul acesta a dat încredere în economia românească. Vrem să faceţi afaceri bune în România. Dacă putem ajuta cumva, suntem gata s-o facem. Am spus lucrurile acestea ca să nu aveţi impresia că aţi venit pe un teritoriu minat sau ostil. Sunteţi primiţi cu disponibilitate de colegii mei, pentru a discuta problemele şi a găsi soluţiile”, a conchis Tăriceanu.
Comisia pentru buget din Senat a amânat, marţi, cu o săptămână, dezbaterea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Liberalii au acuzat lipsa unui studiu de impact a ordonanţei de urgenţă.
OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.
Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.
În contextul nemulţumirilor, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că i-a chemat pe miniştrii Cabinetului său pentru a vedea ce probleme sunt legate de OUG fiscală şi ce modificări ar trebui implementate. Acesta a adăugat că modificarea ordonanţei nu înseamnă o cedare din partea actualului Guvern.
Tăriceanu, despre companiile din Fondul Suveran: N-aş vrea să punem mere bune şi mere stricate
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi la Parlament, că în discuţiile de miercuri din coaliţie este foarte important ce companii vor fi incluse în Fondul Suveran, precizând că nu ar vrea să fie puse în FSDI „mere bune şi mere stricate”, care să le afecteze pe celelalte.
„Mâine (miercuri - n.r.) nu avem programată o discuţie (despre OUG 114 - n.r.). S-ar putea să discutăm, dar nu am stabilit încă o agendă în afara Fondului Suveran pentru discuţiile de mâine. Eu am o singură perspectivă în legătură cu Fondul Suveran. Nu aş vrea să punem în fondul suveran mere bune şi mere stricate, pentru că cele stricate le afectează şi pe celelalte. FSDI trebuie să fie atractiv pentru investitori. Trebuie să fim atenţi ce companii punem şi care nu”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi la Parlament.
Reacţia lui Tăriceanu vine după ce preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni la Parlament, că va avea întâlniri miercuri şi joi cu premierul Viorica Dăncilă, liderul ALDE şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici pentru a discuta despre o hotărâre a Guvernului privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii.
„Am discutat un subiect foarte important, Fondul Suveran şi am decis amândoi ca miercuri sau joi să avem o întâlnire în coaliţie cu ministrul de Finanţe pentru a stabili care sunt instituţiile care vor intra în acest fond şi data la care va fi adoptă hotărârea”, a afirmat Liviu Dragnea, luni la Parlament, după o întrevedere cu Călin Popescu Tăriceanu.
În iulie 2018, Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe