Tăriceanu: Creşterea importului de maşini second hand, favorizată de capcanele legislaţiei UE

Relaxarea sistemului de taxare la achiziţionarea maşinilor rulate din Europa, favorizată de "capcanele" legislaţiei europene în domeniu, a condus la creşterea importului de autovehicule second hand şi diminuarea volumului vânzărilor de autoturisme noi, a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Creşterea importului de maşini second hand, favorizată de capcanele legislaţiei UE

Tăriceanu: Creşterea importului de maşini second hand, favorizată de capcanele legislaţiei UE (Imagine: Mediafax Foto)

El a amintit că Guvernul a decis introducerea taxei de poluare auto pe principiul "poluatorul plăteşte", dar a arătat că este nemulţumit de "capcanele" legislaţiei europene.

"Ceea ce se întâmplă astăzi în România în privinţa pieţei auto este grăitor. În ultimele luni, odată cu relaxarea normelor privind cumpărarea de maşini de ocazie din Europa, observăm un aflux important de automobile second hand care, evident, nu au niciun fel de aport în ceea ce priveşte veniturile fiscale la buget, dar în schimb frânează consistent vânzările de autovehicule noi. Atât timp cât vorbim de elemente de piaţă liberă şi nu ţinem cont de aceste consecinţe, aş spune perverse, pe care le poate aduce de multe ori legislaţia aplicată orbeşte, putem să ne trezim şi noi în România, ca în alte ţări din Europa, ca piaţa să fie invadată de toate maşinile second hand din vest", a spus Tăriceanu.

Şeful Guvernului a afirmat că statele din vestul Europei sunt "încântate" să scape de vechituri, iar problemele determinate de poluare sunt transferate dintr-o regiune în alta a Uniunii Europene.

"Nu facem decât să transferăm dintr-o parte în alta o povară care pentru umerii noştri este mult mai grea decât pentru cei ai ţărilor din vest", a afirmat premierul.

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 2,3% în primele şapte luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 171.385 unităţi, în timp ce înregistrările de maşini second hand s-au dublat, la 112.054 unităţi, iar în iulie au intrat în circulaţie mai multe maşini rulate decât noi.

În total, numărul înmatriculărilor de automobile noi şi rulate a crescut cu 23,5%, de la 229.469 unităţi din primele şapte luni ale anului trecut la 283.439 unităţi în perioada corespunzătoare din acest an, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În ceea ce priveşte echilibrul dintre maşinile noi şi cele second hand, balanţa înclină în continuare în favoarea celor noi, însă înmatriculările de automobile rulate au câştigat 16 puncte procentuale în totalul înregistrărilor.

Astfel, după primele şapte luni ale acestui an, 60,47% din maşini erau noi, iar 39,53% erau autoturisme rulate.

Spre comparaţie, după primele şapte luni ale anului trecut, 76,49% din totalul înmatriculărilor îl reprezentau autoturismele noi, în timp ce doar 23,51% dintre maşinile intrate în circulaţie erau second hand.

Din datele DRPCIV reiese că în luna iulie numărul automobilelor second hand înmatriculate a depăşit pentru prima dată în acest an numărul maşinilor noi înregistrate.

Cea mai probabilă cauză care a condus la această situaţie este diminuarea taxei auto pentru maşinile second hand de import înmatriculate după 1 iulie şi majorarea uşoară la autoturismele noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici