- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.11.2014, 13:29)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Dacă voi fi prim-ministru cota unică nu se va modifica
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, despre subiectul majorării cotei unice în următorii ani, că în condiţia în care va fi prim-ministru această cotă unică nu se va modifica.
Urmărește
296 afișări
Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
"În condiţia în care voi fi prim-ministru, această taxă nu se va modifica", a spus Tăriceanu, precizând că măsura a fost printre primele introduse în momentul în care a devenit premier, în decembrie 2004.
Tăriceanu a mai declarat că, dacă ar fi fost "o intenţie de modificare a acestei cote, premierul Victor Ponta ar fi putut să o facă, dar acesta a delcrarat public că nu va modifica sub nicio formă cota unică".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
"În acest moment, pot să vă spun clar că nu am nici cea mai mică intenţie, pentru că am şi paternitatea acestei măsuri, dar şi pentru că eu o consider extrem de benefică pentru economie", a precizat Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit preşedintelui Senatului, premierul Victor Ponta a adoptat în ultima perioadă alte două măsuri de esenţă liberală, de politică fiscală, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte la angajator şi anularea impozitului pe profitul reinvestit.
"Aceste măsuri au fost propuse tot de mine, în cadrul PNL, ulterior au fost preluate de ministrul de Finanţe de la acea vreme, Daniel Chiţoiu şi promovate în Guvern. Păcat că PNL a plecat de la guvernare fără să mai poată să culeagă beneficiile politice ale acestor măsuri benefice pentru economie", a mai spus Tăriceanu.
El a susţinut o declaraţie de presă, fără a accepta întrebări din partea jurnaliştilor.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri dimineaţă, că în calitate de preşedinte, nu va schimba cota unică de impozitare din 2016 "pentru simplul motiv că preşedintele nu schimbă cote unice" şi a susţinut că aceasta va fi garantată de viitorul Guvern Tăriceanu, după care nu a dorit să accepte întrebări ale presei.
"Dacă vroiam să schimb cota unică, o schimbam în cei doi ani şi jumătate ca prim-ministru. Nu o să mă apuc să o schimb în 2016 ca preşedinte, pentru simplul motiv că preşedintele nu schimbă cote unice", a spus, vineri, premierul, susţinând că ar fi vorba despre "dezinformări", "minciuni" şi "manipulări".
El a arătat că Tăriceanu, ca prim-ministru, a introdus cota unică şi a precizat că această cotă va fi "garantată" de către viitorul Guvern Tăriceanu.
La finalul acestei declaraţii, premierul Ponta a refuzat să accepte întrebări din partea presei în pofida insistenţelor.
Agenţia de presă MEDIAFAX a publicat, joi seara, un document al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renunţarea la cotă unică de 16%, începând din 2016 şi introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%.
Acelaşi document mai include printre propuneri o creştere a impozitelor locale pe terenuri şi imobile de 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016, impozitarea de la începutul anului viitor cu o cotă de minim 5-9% a tuturor depozitelor bancare nou constituite unde sursa de provenienţă a banilor este incertă şi eliminarea impozitului pe profit şi introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scăderea impozitului pe dividend la 5%.
Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat, joi seara, pentru MEDIAFAX, că Ministerul Finanţelor Publice, prin cei doi miniştri, nu-şi asumă documentul prezentat de MEDIAFAX privind propuneri de modificări fiscale, dar spune că nu-şi va da demisia dacă totuşi documentul a fost elaborat de MFP.
Întrebat dacă este dispus să demisioneze din funcţie în cazul în care se demonstrează că documentul prezentat de MEDIAFAX a fost elaborat, scris şi printat în Ministerul Finanţelor Publice şi distribuit în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, Vâlcov a afirmat că nu poate răspunde pentru toţi angajaţii din instituţie.
Pe de altă parte, Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a transmis, tot joi seara, un comunicat prin care afirmă că nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar în instituţie, autoritatea în ceea ce priveşte stabilirea politicii fiscale, nu s-a fãcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare.
Premierul Victor Ponta a reacţionat ulterior pe Facebook: "Nu creştem nicio taxă! Klaus Iohannis minte pentru voturi! Românii trebuie să ştie că şi în anii viitor taxele vor continua să scadă!"
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, propus de actualul premier Victor Ponta să preia conducerea Guvernului în cazul în care PSD va câştiga alegerile prezidenţiale, a declarat recent că tema cotei unice de impozitare a fost "fetişizată" în ultimii ani şi ar trebui reconsiderată cel puţin din perspectiva nivelului, dacă societatea românească are pretenţii mari de la stat.
Cota unică a fost introdusă de la 1 ianuarie 2005, fiind principala temă de campanie a alianţei DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.
Cota unică a fost propusă iniţial de ministrul de Finanţe din perioada Guvernului Năstase, Mihai Tănăsescu, dar respinsă de PSD, inclusiv din cauza opoziţiei preşedintelui de atunci, Ion Iliescu.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:12
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
-
astăzi, 11:00