- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Deficitul bugetar, utilizat la maxim pentru a reduce decalajul faţă de UE
Guvernul va utiliza la maximum plafonul deficitului bugetar de 3% din PIB şi nu va renunţa să finanţeze proiecte de dezvoltare a infrastructurii, a mediului şi agriculturii, pentru a reduce decalajul dintre România şi celelalte state membre ale UE, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei Comitetului Naţional de Coordonare pentru Instrumentele Structurale.
Tăriceanu: Deficitul bugetar, utilizat la maxim pentru a reduce decalajul faţă de UE
"Interesul ţării mele este ca, în această perioadă, să ne dezvoltăm cât mai mult pentru a recuperara decalajul. Este evident că voi încerca să utilizez la maximum deficitul sau plafonul de deficit bugetar disponibil, de 3%. Nu pot să-mi permit să merg cu deficite mai mici când există o nevoie imperioasă de dezvoltare a infrastructurii şi de lucrări pe domenii ca mediul şi agricultura", a spus Tăriceanu.
El a arătat că filosofia Executivului este una a dezvoltării şi investiţiilor, în care posibilităţile existente să fie utilizate la maximum, în cadrul Acordului de la Maastricht privind deficitul bugetar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Mă interesează mai puţin ce spun ei. Avem capacitatea să gestionăm deficitul şi voi merge tot timpul pe cât ne putem permite, la maximum, pentru că am interesul să investim cât mai mult, nu cât mai puţin", a afirmat premierul.
Comisia Europeană (CE) consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autorităţilor de la Bucureşti, citat, luni, de Reuters.
"Strategia bugetară inclusă în program nu reprezintă o politică fiscală prudentă, necesară pentru a ţine sub control deficitul extern în creştere şi presiunile inflaţioniste, care pun în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară, precum şi procesul de convergenţă", se arată în proiect.
România a aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi, pentru a adopta euro, trebuie să controleze inflaţia şi să reducă deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
În pofida unei creşteri economice de peste 6%, România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar situaţia nu se va modifica în 2008 şi 2009, potrivit sursei citate.
Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din PIB.
Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea guvernului român, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009.
Potrivit Comisiei, având în vedere riscurile privind atingerea ţintelor bugetare şi ajustările semnificative necesare, este improbabil ca obiectivul pe termen mediu, referitor la echilibrarea bugetului, să fie îndeplinit până în 2011, aşa cum este planificat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO