- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Eliminarea cotei unice şi majorarea TVA, greşeli majore care ar putea fi făcute de Guvern
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, la Pro TV, că ar fi o greşeală ca actualul Guvern să recurgă la măsuri anti-criză precum eliminarea cotei unice şi majorarea TVA, adăugând că pentru pornirea la rece a economiei nu este nevoie să fie găsite soluţii "de Premiul Nobel".
Tăriceanu: Eliminarea cotei unice şi majorarea TVA, greşeli majore care ar putea fi făcute de Guvern (Imagine: Mediafax Foto)
În opinia liberalului, cota unică de 16% a fost un succes, precizând că în opinia sa ar fi o greşeală să se renunţe la ea.
"Cota unică a fost un succes. A permis investitorilor să reinvestească mai mult, a permis oamenilor să câştige mai mult, deci să beneficeze de roadele muncii lor, a permis statului să strângă mai mulţi bani şi la buget. Cred că în toate planurile s-a dovedit a fi o reuşită şi cred că ar fi o greşeală să se renunţe la cota unică. Cu cota unică nu plăteşte toată lumea la fel, 16% aplicat a unui salariu de 1.000 de lei, de 10.000 de lei sau de 100.000 de lei, duce la valori diferite de impozit pe venit, deci nu suntem într-o idee de a favoriza pe cei care au venituri mai mari", a susţinut Tăriceanu la emisiunea "După 20 de ani" difuzată la Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
Întrebat dacă în opinia sa va creşte taxa pe valoare adăugată, Tăriceanu a menţionat că probabil aceasta va fi o soluţie la care va recurge Guvernul, făcând astfel o altă greşeală.
"E un zvon care circulă destul de intens, probabil că este una din soluţiile la care va recurge Guvernul. Cred că etse o greşeală pentru că, într-o perioadă de criză, consumul nu trebuie sugrumat, din contră trebuie stimulat, şi sigur că majorarea de TVA vine exact în sens contrar", a spus Tăriceanu.
În plus, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că pentru pornirea la rece a economiei nu trebuie căutate soluţii "de premiu Nobel", ci soluţii testate de alţii, menţionând că sunt necesare patru măsuri esenţiale necesare măcar pentru "oprirea declinului economic", dacă nu pentru repornirea motoarelor: "stimulente pentru intreprinderi"- pentru a crea şi a menţine locuri de muncă, stimularea consumului, reducerea unor cheltuieli fără a introduce taxe suplimentare şi investiţiile publice cu bani din sectorul guvernamental.
El a menţionat că în privinţa relansării economice "statele europene nu au stat cu mâinile în sân şi nu au aşteptat ca soluţiile să vină din afară aşa cum astăzi atât preşedintele, cât şi primul-ministru spun explicit că vor să procedeze".
"Cu alte cuvinte ei, se consideră incapabili şi impotenţi în faţa crizei şi vor ca salvarea să vină din exterior, mizând pe faptul că, pe măsură ce economiile din vest repornesc motoarele, va exista un efect de antrenare pentru economia românescă. E adevărat, dar nu e destul", a spus fostul premier.
El a mai apreciat că România, ca ţară europeană, trebuie să reducă "disparităţile sociale", fiind foarte importantă stimularea creşterii clasei de mijloc şi să nu fie scăpată din vedere "evaziunea fiscală".
Întrebat dacă, aflat la guvernare, ar fi concediat bugetari, Tăriceanu a invocat informaţiile potrivit cărora "numărul de angajaţi din sectorul public în România între 2005 până în 2008 a scăzut de la 1,92 de milioane la 1,72 de milioane, pe o tendinţă de scădere amorsată".
El a evitat să dea un răspuns tranşant privind reducerea numărului de bugetari, precizând că el ar fi procedat cu totul altfel decât a făcut premierul Emil Boc şi nu poate da un răspuns, dar a spus ulterior că nu acesta e soluţia pentru rezolvarea unei situaţii de criză.
"Soluţia nu este să mai tăiem din cheltuieli şi eventual să mai dăm nişte oameni afară, pentru că nu e decât o soluţie de moment, dar nu rezolvă problema pe fond. Domnul Boc trebuie pisat de noi ca Opoziţie şi mass-media să înţeleagă că el trebuie să repornească economia. A rămâne cantonat într-un deficit bugetar foarte mic nu-i va permite să aibă un spaţiu de manevră", a mai spus fostul premier.
De asemenea, Tăriceanu a reiterat că nu este de acord cu politica banilor luaţi de la Fondul Monetar Internaţional şi a criticat faptul că Guvernul Boc a "depus armele" şi a chemat FMI, cerând "o mână de ajutor".
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, miercuri, că lărgirea bazei de impozitare este o necesitate, iar instituţia pe care o conduce va analiza posibilitatea extinderii acesteia. Cu altă ocazie, ministrul Finanţelor a anunţat că anul acesta nici o taxă sau impozit principal nu vor creşte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO