Ultimele transferuri pe piaţa locală au fost perfectate la 3,6335 lei/euro, în scădere cu peste opt bani faţă de nivelul înregistrat marţi în jurul orei 16:30, de 3,7150 – 3,7200 lei/euro.
La deschidere, băncile cotau euro la 3,6950 – 3,7 lei, iar în prima parte a zilei cotaţiile au atins un minim de 3,6580-3,6600 lei/euro.
Rata de schimb a urmat o traiectorie descendentă pe tot parcursul şedinţei, pe fondul unor volume medii de tranzacţionare.
"Evoluţia pozitivă a burselor şi valutelor din regiune a susţinut şi întărirea leului. Sentimentul pozitiv din regiune vine în urma aşteptărilor investitorilor că Rezerva Federală va reduce miercuri dobânda de politică monetară", a declarat dealerul unei bănci.
Alt factor care a sprijinit aprecierea valutelor emergente a fost decizia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Uniunii Europeane (UE) şi Băncii Mondiale (BM) de a acorda Ungariei credite în valoare totală de 25,1 miliarde dolari, destinate restabilirii încrederii în economia locală, afectată semnificativ de criza financiară globală, potrivit altui dealer.
Banca Naţională a României (BNR) a afişat o rată de referinţă de 3,6645 lei/euro, cu 7,25 bani mai redusă comparativ cu cea publicată marţi.
Banca centrală a acceptat să publice, în prima zi de aplicare a măsurii privind limitarea dobânzilor pentru sumele plasate (ROBOR), rate de referinţă peste plafonul de 17,81%, randamentele pentru depozitele cu scadenţa la o zi afişate de bănci fiind de 14,27-18,20%.
La închiderea şedinţei, pe piaţa monetară, operaţiunile se realizau la randamente de circa 20-50%, potrivit dealerilor.