Tăriceanu: Salariul mediu nu poate ajunge la 1.000 de euro vânzând doar porumb şi sfeclă

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la Cernavodă, că nu există o companie care să acţioneaze precum o "locomotivă economică" şi a adăugat că românii nu vor putea ajunge la un salariu mediu lunar de 1.000 de euro vânzând doar "porumb si sfeclă".

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Tăriceanu: Salariul mediu nu poate ajunge la 1.000 de euro vânzând doar porumb şi sfeclă

Tăriceanu: Salariul mediu nu poate ajunge la 1.000 de euro vânzând doar porumb şi sfeclă

"În momentul de faţă, nu există companii româneşti care să permită României să devină şi altceva decât producător pentru o bucăţică din piaţa românească. Ăsta este un lucru foarte rău. Aceste companii trebuie consolidate ca să devină o locomotivă în zona pe care operează", a spus şeful Guvernului.

El a dat ca exemplu Dacia Renault, considerând că acesta este modelul de companie care acţionează ca "o locomotivă economică, de care orice ţară are nevoie".

Premierul a subliniat că societăţile puternice plătesc taxe la bugetul local şi central, creează valoare adăugată, locuri de muncă şi dezvoltă industria pe orizontală.

"Cu cât vom avea mai multe companii mari, puternice, care la rândul lor vor hrăni o pleiadă de IMM-uri, practic economia românească va fi mai puternică şi în final toate aceste lucruri se vor reflecta în bunăstarea individuală", a adăugat Tăriceanu.

Premierul a dat ca exemplu ţările vecine României, Ungaria, Cehia şi Slovacia, care au companii puternice.

"Să nu aveţi impresia că o să ajungem la salariul mediu de o mie de euro pe lună din nimic, vânzând porumb şi sfeclă. Noi trebuie să creem nişte motoare economice, care să ajute şi să antreneze. La noi s-a făcut o frumoasă privatizare şi o ţară cum este România nu poate fi o ţară de consumatori, ci trebuie să şi producem", a spus Tăriceanu.

El a spus că Guvernul a decis înfiinţarea unei companii energetice mari, precizând că au mai fost făcuţi câţiva paşi pentru realizarea acesteia.

"Nu vă speriaţi, că nu muşcă, nu doare, va fi o companie puternică, de care o să fim mândri, cu care România îşi va consolida creşterea economică, expansiunea regională şi care va fi în competiţie cu alte companii pe piaţa românească. Ea nu va fi un monopol de stat, nu este gândită să fie o entitate de stat, şi va avea şi capital de stat, însă şi privat", a mai spus premierul jurnaliştilor prezenţi.

El a mai arătat un dialog pe care l-a avut cu reprezentantul unei bănci, care intenţiona să vină pe piaţa românescă, în cazul în care ar fi continuat privatizarea societăţilor energetice.

"Spune-le să nu mai vină, că nu le mai privatizăm", a spus Tăriceanu interlocutorului său.

Referindu-se la compania din sectorul energetic pe care intenţionează să o creeze, Tăriceanu a precizat că aceasta nu va fi o mega-companie, ci doar una mare, care ar reprezenta ca dimensiune o treime din CEZ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici