- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Statele est-europene vor primi 10% din valoarea certificatelor pentru emisii de gaze
Statele est-europene vor primi un volum de 10% din valoarea certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon şi vor beneficia de rediscutarea anumitor parametri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2016, a declarat, sâmbătă, la Gdansk, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu: Statele est-europene vor primi 10% din valoarea certificatelor pentru emisii de gaze (Imagine: Mediafax Foto)
Şeful Guvernului a ajuns, sâmbătă, cu un avion al companiei Ţiriac Air, la reuniunea prim-miniştrilor din nouă ţări est-europene, organizată la Gdansk (Polonia), unde au fost discutate principalele teme aflate pe agenda summit-ului Consiliului European din decembrie, legate în special de energie şi criza economică.
La reuniune au fost prezenţi prim-miniştrii din Bulgaria, statele grupului de la Vişegrad (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia) şi ai statelor baltice (Letonia, Lituania, Estonia), împreună cu preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
La finalul discuţiilor, Tăriceanu a declarat că se conturează un posibil compromis în această problemă, printr-o soluţie agreabilă "pe principiul solidarităţii europene" între ţările cu o economie mai puternică şi cele cu economii mai slabe.
"În baza acestui principiu de solidaritate, va exista un volum de 10% din valoarea certificatelor de emisii care vor fi distribuite ţărilor noastre, noi încercând să obţinem chiar mai mult. Proiectul de compromis propus de preşedinţia franceză a UE vizează de asemenea stabilirea unui orizont al anului 2016, când se prevede o clauză de salvgardare în interiorul căreia să putem discuta anumiţi parametri privind tendinţa de reducere a emisiilor. Este prevăzută şi o clauză de ajustare în cazul în care sumele care vor veni la bugetul UE pe baza acestor certificate nu vor permite o recompensare suficientă a ţărilor noastre, fiind nevoie de găsirea unei surse suplimentare", a spus Tăriceanu.
El a arătat că discuţiile vor continua la nivel de experţi şi că speră ca la reuniunea Consiliului European din luna decembrie să se ajungă la un compromis la nivelul tuturor celor 27 de state membre.
"Sper că ţări precum Germania şi Marea Britanie vor accepta această soluţie corectă şi satisfăcătoare pentru toţi", a spus Tăriceanu.
Franţa a propus ca producătorii de energie din statele est-europene să poată achita, în perioada 2013-2016, până la 50% din certificatele de emisie de dioxid de carbon primite până în 2013.
Totodată, potrivit proiectului francez, Comisia Europeană va avea dreptul să intervină în evoluţia preţului certificatelor, dacă acesta depăşeşte de trei ori media ultimelor şase luni.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul