- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu vrea ca Oltchim să fie privatizată cu capital românesc
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la Râmnicu Vâlcea, că ar dori ca societatea Oltchim să fie privatizată cu capital românesc, "dacă se poate", şi nu cu investitori străni.
Tăriceanu vrea ca Oltchim să fie privatizată cu capital românesc (Imagine: Mediafax Foto)
Tăriceanu a vizitat, marţi, societatea Oltchim, directorul combinatului, Constantin Roibu, prezentându-i programul de privatizare şi de investiţii.
Roibu i-a spus premierului că intenţionează să preia partea de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, mărirea producţiei de clorură de vinil şi începerea producţiei de polistiren.
"Oltchim şi Arpechim vor deveni cel mai puternic centru petrochimic din Europa", a spus Roibu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Premierul a afirmat că nu ar dori o privatizare cu investitori străini, fiind de preferat ca Oltchim să fie privatizată cu capital românesc, "dacă se poate".
Compania azeră SOCAR este interesată să preia rafinăria Arpechim, una din cele două unităţi de procesare a ţiţeiului deţinute de Petrom, şi combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, pe care să îl includă într-un complex regional.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, unde statul deţine pachetul majoritar de acţiuni, şi-ar putea majora capitalul social cu până la 954,75 milioane lei (265 milioane euro), prin transformarea în titluri a creanţei deţinute de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), de 508,48 milioane lei, şi aportul acţionarilor minoritari.
Investitorii minoritari vor avea posibilitatea să contribuie cu 446,26 milioane de lei la majorarea de capital, proporţional cu cotele deţinute de aceştia, având astfel ocazia să-şi păstreze participaţiile, potrivit unei propuneri a conducerii companiei aflată pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare, convocată la 24 iulie.
Pentru majorarea capitalului social, compania ar urma să emită 9,547 miliarde de acţiuni noi, având o valoare nominală de 0,1 lei fiecare. Acţionarii minoritari vor avea posibilitatea tranzacţionării drepturilor de preferinţă pe piaţa de capital timp de zece zile lucrătoare, urmând un interval de 30 de zile în care investitorii îşi vor putea exercita dreptul de preferinţă.
Acţiunile rămase nesubscrise după această perioadă vor fi vândute prin ofertă publică primară.
Oltchim este controlată de stat, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care deţine 53,26% din acţiuni. Printre acţionarii minoritari ai Oltchim se mai regăsesc SIF Oltenia, cu o participaţie de 5,9%, şi alţi investitori privaţi, persoane fizice sau juridice, care deţin împreună 27,9% din capital.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului